Met de drie J’s door de IJhaven

Drie maal J in actie© Rien Floris

© Jelmer Jeuring

© Jelle Leidekker

Jelle, Johannis en Jelmer© Rien Floris

© Johannis Bakker

1 / 5
Rien Floris
Amsterdam

Ze heten Jelle, Jelmer en Johannis, Hebben alledrie een rondvaart gewonnen in de Sail fotowedstrijd van de krant. Dus varen we vlak voor de Thank You Parade met ‘de drie J’s’ door de IJhaven. Even in het kielzog van Prins Maurits die met de Groene Draeck de vlootschouw afneemt.

Jelle Leidekker (68) uit Koog aan de Zaan heeft nautisch bloed zou je denken. Een leven lang zeilmaker in de Zaanstreek, naaide van zijn veertiende tot zijn eenentwintigste zeilen, maar hij heeft nog geen mijl gezeild.

Vletterman

Johannis Bakker (50) uit Almere is geboren IJmuidenaar, opa zat in de vis, vader was vletterman, maar hij koos voor de KLM. Jelmer Jeuring (35) heeft zeilles gegeven en doet nu promotieonderzoek aan de universiteit van Groningen over toerisme in eigen land. Nou, daar zitten we vandaag midden in. Geen van allen heeft een bootje. Maar ze halen hun hart op hier in de IJhaven.

Schipper Marcel van rondvaartboot Aart van Nes waar we mee varen, vindt alles best. We mogen op de banken en tafels met de kop - en camera - door het openstaande dak. ,,Zo lang er niemand overboord valt, vind ik het goed.,Geniet en maak er wat moois van.’’ We kruipen vooruit in de bootjes die door de haven varen. ,,Ik verwacht vandaag geen snelheidsovertredingen’’, zegt de schipper.

'Kont'

In een bootjesfile langs de Tall Ships, maar wat is dat leuk vanaf het water. De drie ‘J’s’ knippen heel wat af. Even zien we de ‘kont’ van de Groene Draeck, maar die is al weer snel buiten beeld.

De Gloria heeft de waterboot langszij liggen en maakt zich klaar om vandaag weer de steven naar zee te wenden. Een marineschip laat kanongebulder horen. Kinderen in een roeibootje slaan de handen voor de oren en beginnen te huilen. Schipper Marcel legt uit wat de cijfers op de romp van schepen betekenen. ,,Dat geeft aan hoe diep een schip steekt, maar het wordt vermeld in decimeters. Deze steekt met 42 decimeter dus 4,2 meter diep.’’

Konvooi

De drie J’s draaien al fotograferend de IJhaven weer uit en we gaan het IJ op. ,,Alles vaart de zelfde kant uit dus dit is geen chaos. Op de grachten gaat het wel eens gekker’’, zegt schipper Marcel. Een konvooi van twee lege benzinetankers stoomt door de meute richting IJsselmeer. We zien een klein scheepje ’t Amsterdammertje met zo’n paaltje op de boeg. Jelle stoot me aan. ,,Dat bootje ken ik. Acht jaar geleden heb ik de kap nog vernieuwd. Was van een oud mannetje. Zo te zien varen nu zijn kleinkinderen er in.’’

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.