’Waterland moet stokje steken voor plannen Wooncompagnie’

Johan Moesj.moes@hollandmediacombinatie.nl
Monnickendam

De gemeente Waterland moet zich met hand en tand verzetten tegen de voorgenomen verkoop van sociale huurwoningen door Wooncompagnie én tegen de sloop en nieuwbouw van het Burgemeester Paulplantsoen in Broek in Waterland.

Dat vindt de SP in de Waterlandse gemeenteraad. Wooncompagnie schreef de gemeente een paar weken geleden een brief waarin onder meer staat dat ze dit jaar tien sociale huurwoningen wil verkopen. Daarmee moet een deel van het tekort worden weggewerkt van de vroegere AWM, die door Wooncompagnie is overgenomen. In de brief schrijft Wooncompagnie verder dat ze vasthoudt aan sloop en nieuwbouw van de woningen aan het Burgemeester Paulplantsoen.

De brief heeft grote irritatie gewekt bij de SP. ,,Dit is een signaal dat Wooncompagnie zich niet wil neerleggen bij besluiten die de gemeente heeft genomen’’, aldus fractievoorzitter Ferdinand Knaack.

Knaack doelt daarmee onder meer op het feit dat de meerderheid van de gemeenteraad onlangs heeft aangegeven dat er geen sociale huurwoningen meer mogen worden verkocht: er is nu al een tekort aan dat type woningen en dat wordt door verkoop alleen maar nog minder.

,,Daarnaast is de gemeente altijd duidelijk geweest over de woningen in het Burgemeester Paulplantsoen’’, zegt Knaack. ,,Die willen we behouden. Om te voorkomen dat ze worden gesloopt hebben we ze op de gemeentelijke monumentenlijst gezet. Maar ondanks dat houdt Wooncompagnie vast aan sloop en nieuwbouw. Dat gaat niet gebeuren.’’

De SP heeft naar aanleiding van de brief van de corporatie vragen gesteld aan het college van b en w. Zij vraagt of het college van plan is om zich te gaan verzetten tegen de plannen van Wooncompagnie.

Knaack: ,,In elk geval vinden wij dat het college dat moet doen en ik denk dat er meer partijen in de raad zijn die er zo over denken. Dat zal blijken als deze kwestie volgende maand in de raad aan de orde komt.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.