Alkmaar krijgt 'openlucht stationshal'

Redacteur Alkmaar
Alkmaar

Geen stationshal of zelfs maar een stationsluifel, maar een ’openlucht stationshal’: die kant gaat het uit met het plein aan de centrumzijde van NS-station Centraal. Aan de noordkant van het station, de kant van de Bergerhof, worden de ambities naar beneden bijgesteld.

De aanpassingen gaan vooraf aan een nog te ondertekenen realisatieovereenkomst tussen de gemeente Alkmaar en NS Poort, de vastgoedpoot van de spoorwegen. Ook de Alkmaarse politiek moet zich er nog over uitspreken. Het stationscomplex van Alkmaar is een samenraapsel van bouwstijlen. Het wordt als ’rommelig’ ervaren en er ontbreekt een ’herkenbare entree’. De bereikbaarheid en belevingswaarde van het station zijn voor verbetering vatbaar. Het stationsgebied zou eigenlijk als een ’representatieve ontvangstruimte van de stad’ gezien moeten worden. In de plannen die in 2015 gerealiseerd moeten zijn, speelt de traverse de hoofdrol. Via de traverse en de roltrappen gaan reizigers van en naar de perrons. Ook wordt de bestaande commercie zo veel mogelijk ingepast in de traverse.

Het historische stationsgebouw uit 1864 en de nieuwe stationsbebouwing moet als een twee-eenheid worden gezien, en bepalen het nieuwe gezicht van het stationgebied.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.