Geen azc, wel 100 statushouders in Steenbergen

Geen azc, wel 100 statushouders in Steenbergen

Geen azc, wel 100 statushouders in Steenbergen© ANP

STEENBERGEN

In Steenbergen komt geen asielzoekerscentrum. Wel zullen in de Brabantse gemeente hooguit honderd extra vluchtelingen met een verblijfsstatus, zogenoemde statushouders, worden gehuisvest.

Dat is woensdagavond besloten tijdens een raadsvergadering. Het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, moet voor opvang wel eerst een beroep doen op de gemeente.

Het college had eerder voorgesteld tussen de 200 en 300 vluchtelingen op te vangen op meerdere locaties in de gemeente voor hooguit twee jaar. Maar dat voorstel werd weggestemd.

Eind oktober liep een informatiebijeenkomst met insprekers in een sporthal nog flink uit de hand. Woedende tegenstanders van opvang en herrieschoppers joelden luid en langdurig en maakten het sprekers vrijwel onmogelijk.

Hetze

Woensdag verliep de raadsvergadering zonder incidenten. College, raadsleden en acht burgers die spreektijd hadden aangevraagd werden door de tientallen geïnteresseerden in de zaal niet gestoord.

Enkele sprekers distantieerden zich voor de uit de handen gelopen bijeenkomst in oktober. ,,Het blijkt maar weer eens hoe dun het vliesje is van onze zogenoemde beschaving. Een ordinaire hetze tegen moslims en de islam. Om wat tegengas te geven sta ik hier'', zei een spreekster.

Sinds de uit de hand gelopen bijeenkomst in oktober, was de manier waarop in Steenbergen werd omgegaan met de kwestie rond de vluchtelingenopvang dagelijks landelijk in het nieuws. ,,We hebben een heftig proces doorlopen. Ik ben blij en trots dat de gemeenteraad tot deze vrijwel unanieme keuze is gekomen'', zei waarnemend burgemeester Joseph Vos.

Gezwicht

Over de vele reacties, onder meer op Twitter, dat Steenbergen is gezwicht voor manipulatie en bedreiging en dat de hardste schreeuwers gelijk hebben gekregen, zei Vos: ,,Het is gevoelige materie en ik wil geen waardeoordeel geven. De raadsleden hebben geluisterd naar de inwoners van onze gemeente, ook de meest felle reacties zijn gehoord.''

Een eerder ingediend verzoek van zo'n duizend inwoners om een referendum over opvang te houden zal volgens Vos binnen twee maanden door de gemeenteraad worden behandeld. Dan is Vos er niet meer bij. Vanaf maandag heeft Steenbergen de 53-jarige Ruud van den Belt als nieuwe burgemeester.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.