Noordkop voltooit kwartet landstitels op rij

Casper Duin
Hilversum

Het verwachte ’vluggertje’ bleef uit, maar met de 3-1 overwinning op SKF tekenden de tafeltennissters van Dozy Den Helder/Noordkop donderdagmiddag in Hilversum resoluut voor de vierde opeenvolgende landstitel.

Met een snoeiharde backhandwinner maakte de Helderse kopvrouw Ana Gogorita om 14.50 uur een einde aan de landsfinale. Gevolgd door een ’vuistje’ en een zucht van opluchting. ,,Alle media stelde vooraf wel dat we torenhoog favoriet waren, maar je moet het wel even doen’’, vertelde de geboren Roemeense na afloop van haar beslissende overwinning op Carla Nouwen. ,,Het is niet zo dat we de titel even komen ophalen. Daarvoor zijn de verschillen te klein. We krijgen niks cadeau. Vandaar de opluchting. Dit was de zwaarste wedstrijd tegen SKF die ik mij kan herinneren.’’

Walk-over

Menigeen hield op voorhand immers rekening met een walk-over. De voorbije twee seizoenen was SKF in de eredivisiefinale beide keren met 3-0 afgetroefd door de Helderse heerser in tafeltennisland. Niet voor niks stelde een Helderse supporter gistermiddag ’dat SKF ook wel een puntje mag, anders zijn we weer om 13.30 uur klaar’. De eindstrijd was om 12 uur begonnen.

En duurde in de praktijk, inclusief pauze, dus bijna drie uur. Want Noordkop had een zware kluif aan de Veenendaalse oppositie. Dat Gogorita in de openingspartij resoluut afrekende met Tali Cohen (3-1), daarmee was in het script van beide kampen wel rekening gehouden. De Helderse kende alleen in game drie (2-11) een inzinking.

Sleutelwedstrijd was het treffen tussen Yun Zhang, tweede in de Helderse hiërarchie, en SKF-kopvrouw Nouwen. In een fraaie strijd kwam Zhang met 1-2 achter, maar trok de geboren Chinese overtuigend game vier (11-3) en vijf (11-5) naar zich toe. Het bleken achteraf bezien de laatste verrichtingen van Zhang in Helderse dienst. De routinier (47) vertrekt bij Noordkop aangezien ’beide partijen geen akkoord hebben bereikt over de financiën’. In acht seizoenen vergaarde Zhang vijf landstitels en zal zich volgend seizoen waarschijnlijk opwerpen als concurrent voor de regerend landskampioen. Die zondagmiddag, ondanks het verlies van finaledebutante Melanie Bierdrager (2-3 tegen de 45-jarige Brenda Vonk), wederom de troon besteeg.

Dozy Den Helder/Noordkop-SKF 3-1; Gogorita-Cohen 3-1 (11-6, 11-8, 2-11, 11-6); Zhang-Nouwen 3-2 (11-5, 9-11, 7-11, 11-3, 11-5); Bierdrager-Vonk 2-3 (11-6, 7-11, 4-11, 11-8, 7-11); Gogorita-Nouwen 3-1 (13-11, 8-11, 11-5, 11-6);

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen