Ziekenhuisverzekeraar heeft geen haast met uitkeren
Ziekenhuisverzekeraar Centra Med bedient zich van kwalijke vertragingstactieken tegenover een patiënte van het Waterlandziekenhuis. Dat zegt de advocaat van Tonia Wolters uit Middenbeemster, die ernstig invalide is na operaties in het Purmerendse streekziekenhuis.
Wolters zit in een rolstoel en lijdt ernstig pijn nadat zij in 2006 en 2007 door artsen van het Waterlandziekenhuis aan haar knie en rug was geopereerd. Het begon met een slagaderlijke bloeding die dagenlang niet werd opgemerkt en het eindigde met de amputatie van een been. Ook zal ze nog een zware hersteloperatie aan haar rug moeten ondergaan.
Volgens een deze winter verschenen rapport van een onafhankelijk deskundige is er in Purmerend inderdaad ondermaats gepresteerd. Toch wil de verzekeraar van het ziekenhuis niet uitkeren. In plaats daarvan wacht Centra Med op een second opinion..
,,Een blind paard kan zien dat het ziekenhuis aansprakelijk is. Dit is louter uitstelgedrag", zei advocaat B. Zegers woensdag bij de Haarlemse rechtbank. ,,Typisch voor een verzekeraar als Centra Med, die het liefst tot de Hoge Raad gaat om nog een paar jaar aan een zaak vast te breien. Terwijl het wel om mensen gaat! Die een beperkte tijd van leven hebben en niet acht tot tien jaar op een schadevergoeding kunnen zitten te wachten." Daarom eist hij een flink voorschot voor zijn cliënte.
Centra Med wil dat voorschot niet geven, omdat volgens de verzekeraar de zaak nog onvoldoende is beoordeeld. Weliswaar had men de orthopedisch specialist die het eerste, negatieve rapport schreef, zelf aangesteld. Maar naderhand bedacht men dat ook een vaatchirurg zijn oordeel zou moeten geven. En dat moet nu alsnog gebeuren, vindt men, temeer daar men het huidige rapport niet helder genoeg vindt.
Of dit tweede onderzoek nog nieuwe conclusies over de aansprakelijkheid van het Waterlandziekenhuis zou kunnen opleveren, bleef onduidelijk. Op verschillende vragen van de rechter hierover, antwoordde advocaat E. de Jong van het Waterlandziekenhuis ,,Dat weten we niet. Maar op basis van het huidige rapport kan hoe dan ook geen aansprakelijkheid worden erkend."
Volgens hem is ook niet aangetoond dat de patiënte haast heeft bij het verkrijgen van schadevergoeding. Wolters stelt dat ze torenhoge kosten heeft moeten maken en heeft daarover allerlei bankafschriften overlegd. De advocaat van het ziekenhuis vindt dit onvoldoende inzichtgevend.
Van het Waterlandziekenhuis zelf was woensdag niemand aanwezig. ,,Zeer spijtig, al was het alleen maar uit fatsoen tegenover mijn cliënte", vond advocaat Zegers.
De rechter doet op 26 mei uitspraak.