Tentoonstelling over Etrusken

© HSPublicity

Lang vóór de Romeinen, zo'n 3.000 jaar geleden, maakten de Etrusken de dienst uit in Midden-Italië. Hun culturele macht was groot, hun kostbaarheden en kunstwerken waren van ongekende schoonheid en hun geloof in het hiernamaals was onbegrensd. Ook waren ze opvallend geëmancipeerd. Etruskische vrouwen deden in veel opzichten niet voor mannen onder.

Het Allard Pierson Museum in Amsterdam en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden vertellen in het tweeluik ‘Etrusken: vrouwen van aanzien, mannen met macht’ het intrigerende verhaal van de Etruskische rijkdom, religie, macht en pracht. Dit doen ze elk vanuit een eigen invalshoek. In Leiden komt de Etruskische vrouw aan bod, in Amsterdam de Etruskische man. Met honderden topstukken uit zowel de eigen collecties als uit buitenlandse musea. De tentoonstelling is te zien van 14 oktober 2011 tot en met 18 maart 2012.

In een sfeervol decor van Toscaanse landschappen en kleurrijke Etruskische fresco’s zie je meer dan zeshonderd museumstukken. Blikvangers zijn prachtige gouden sieraden, bronzen wapens, beelden van goden en godinnen en rijk versierd aardewerk. Veel van die kostbaarheden zijn gevonden in rijk bedeelde grafkamers. Van deze beroemde prinsen- en prinsessengraven is voor deze tentoonstelling een spectaculaire driedimensionale reconstructie gemaakt.

In beide musea geldt gedurende de gehele tentoonstellingsperiode van 'Etrusken' voor het hele museum een toeslag van 3 euro op de reguliere entreeprijs. Je betaalt slechts in één museum toeslag. Bij een bezoek aan het andere museum vervalt de toeslag wanneer je het entreebewijs van je eerste tentoonstellingsbezoek inlevert.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.