Verdachten brute overval in Zaandam blijven vastzitten

door frits verhagen
Zaandam

De twee Zaandammers die vastzitten voor een brute woningoverval aan de Oostzijde in Zaandam blijven voorlopig in de cel. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar donderdag besloten tijdens een zogeheten regiezitting.

Het is de bedoeling dat de strafzaak op 5 november inhoudelijk wordt behandeld.

De overval had 9 april dit jaar plaats. De 45-jarige bewoner besprak een klus die in zijn huis was uitgevoerd door twee mannen. Plotseling werd hij overmeesterd door het duo. Het slachtoffer werd vastgebonden met een stofzuigerslang, kreeg een prop in zijn mond en een mes op zijn keel gezet.

De overvallers gingen er vandoor met zijn pinpas, mobiele telefoon, geld en sleutels. De politie hield later de 26-jarige Youssef el M. en de 18-jarige Achmed J. als verdachten aan.

De eerste Zaandammer heeft de overval bij de politie bekend, maar de jongste verdachte ontkent elke betrokkenheid. Volgens hem is er sprake van een vergissing. ,,Ik zit onschuldig in de gevangenis’’, zei J. gisteren tegen de rechtbank.

Zijn advocaat, Marcel Kikkert, deed een verzoek om het voorarrest van zijn cliënt te schorsen. Desnoods zou de Zaandammer een enkelband kunnen krijgen. Kikkert wees erop dat J. nog erg jong is en binnenkort aan een nieuwe opleiding hoopt te beginnen.

Nieuw onderzoek

De rechtbank wees het verzoek van de verdediging af. Rechtbankvoorzitter Littooy zei er nadrukkelijk bij dat die beslissing op dat moment gold. Hij raadde de advocaat aan binnenkort een nieuw verzoek in te dienen met uitvoeriger informatie over de opleiding. De rechtbank zou in dat geval wel eens tot een ander besluit kunnen komen, aldus Littooy.

Verdachte El M. wordt ook nog beschuldigd van de gewelddadige beroving van een Zaandammer eind november vorig jaar. Onder bedreiging van een vuurwapen moest het slachtoffer zijn mobiele telefoon afstaan.

Het onderzoek in die zaak is nog niet afgerond door de politie.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.