Dementie vereist extra vrijwilligers

Redacteur Alkmaar
Alkmaar

Dementie vraagt om steeds meer vrijwilligers. Het aantal dementeren zal zich de komende 25 jaar in Noord-Holland meer dan verdubbelen.

,,Met 4 miljard euro is dementie nu al de duurste psychische ziekte van ons land”, aldus directeur Jan Vuister van Stichting Geriant te Heerhugowaard. ,,Dat wordt onze zwaarste taak: mensen verleiden om vrijwilliger te worden.’’

Het aandeel van vrijwilligers in de zorg voor dementerenden moét groter worden. Noodgedwongen. Vuister: ,,De zorgsector wordt nu al onbetaalbaar. Budgetten staan onder forse druk. Informele zorg, zoals ik dat noem, wordt heel belangrijk.’’

Vrijwilligers helpen mantelzorgers. Geriant hield maandag 23 septembe in Alkmaar een speciale dag voor mantelzorgers. In het AZ-stadion waren duizend mantelzorgers bijeen, verspreid over de gehele dag.

Familieleden, buren en vrienden kunnen de - vrijwillige - mantelzorg vaak niet meer aan.,,Zestig tot zeventig procent van de mantelzorgers is overbelast’’, vertelde Jan Vuister. ,,Eén op de vier mantelzorgers loopt het risico van een depressie.’’ Andere vrijwilligers zijn meer dan ooit nodig om mantelzorgers enigszins te ontlasten.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.