'Uitkijken met heroverwegen locatie Zaanbrug'

Redacteur Zaanstreek
Zaanstad

Wethouder Dennis Straat (infrastructuur) wilde niet dreigen maar deed het donderdagavond toch bij het Zaanstad Beraad. Daar stond de mogelijke heroverweging van de locatie van de Zaanbrug op de agenda.

Volgens de wethouder kan het zomaar zijn dat als er opnieuw gekeken wordt naar de locaties, de provincie en het Rijk het 22 miljoen kostende project zullen laten sneuvelen en het verder aan de gemeenten Zaanstad en Wormerland overlaten. ,,Want het gaat niet om een provinciale brug, het is geen provinciale weg en er zit Rijkssubsidie onder. Ik hoop niet dat uitstel dan afstel betekent.’’

Punt van de discussie nu is dat sommige partijen, op voorzet van ondernemers uit Zaanstad Noord, een heroverweging willen van de locatie. De colleges van Zaanstad en Wormerland hebben besloten om de brug op de huidige locatie te herbouwen. Maar het tijdelijke noodplan om het uitvallen van de brug op te vangen is erg kostbaar.

Dat bleek gisteravond minstens drie miljoen te kosten, in tegenstelling tot de eerder gesuggereerde zes miljoen euro door Wormerveer Heeft Meer, die lobbyt voor de locatie Lassiestraat. Op die plek kan scheepvaartverkeer beter uit de voeten en sneller doorvaren en hoeft de brug minder vaak open.

Rita Visscher van de ChristenUnie verbaasde zich er over dat de VVD in Wormerland wel voor de locatie Lassiestraat had gekozen. De CU, coalitiepartij GroenLinks, Democratisch Zaanstad en ZIP vinden dat het locatieonderzoek opnieuw moet. Ook al omdat niet alle varianten zijn onderzocht.

Lees het hele verhaal in de krant van vrijdag 17 januari 2014.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.