'Eén EHBO-diploma'

Eric Kok
Amsterdam

Het Oranje Kruis wil dat er een onafhankelijke toetsing van EHBO-examens komt, waardoor de kwaliteit van de certificaten beter gecontroleerd kan worden. Nu mag elke instantie die EHBO-cursussen geeft nog zijn eigen diploma uitreiken, zonder dat onafhankelijk wordt gekeken of de kwaliteit daarvan op orde is.

Hiertoe roept het Oranje Kruis op nadat uit onderzoek blijkt dat ruim negentig procent van de Nederlanders dit belangrijk vindt. Uit dat onderzoek blijkt ook dat ruim de helft van de Nederlanders (53 procent) ooit een EHBO-cursus heeft gedaan. Maar, zo legt Annet de Voogd van het Oranje Kruis uit: ,,Zo’n diploma is pas echt wat waard als hij objectief getoetst is."

Felix Cohen, de directeur van Veilig Verkeer Nederland, ondersteunt de boodschap van het Oranje Kruis. ,,Wil een toets iets waard zijn, dan moet het op een onafhankelijke manier tot stand komen", zegt de VVN-baas, die het ’eigenlijk van de gekke vindt dat niet iedereen een EHBO-diploma heeft’.

Pleistertje

Van de Nederlanders die ooit een EHBO-cursus volgde heeft 18,5 procent een nog geldig diploma, omdat die na enkele jaren verloopt. 79 procent van die mensen vindt dan weer dat ze ook echt in staat zijn om EHBO te verlenen.

Het Oranje Kruis is overigens blij met dat aantal, omdat het toch hun voornaamste doel is zoveel mogelijk mensen aan de Eerste Hulp te krijgen.

„En dan hebben we het niet alleen over een pleistertje plakken”, lacht Annet de Voogd. „We hebben met alle incidenten de laatste tijd, zoals het drama in de Thalys, gezien dat gewone burgers zich steeds vaker inzetten. Het is belangrijk dat ze het dan ook écht kunnen. Een onafhankelijke toetsing kan daar aan bijdragen.”

De Nederlanders die nog nooit een EHBO-cursus hebben gedaan, iets minder dan de helft dus, geeft aan dat ze er geen tijd voor hadden, de cursussen te duur waren of dat het er gewoon nog nooit van gekomen is. Een kleine groep van hen laat zich daar echter niet door tegenhouden: 13 procent is van mening dat zij, wanneer dat nodig zou zijn, Eerste Hulp zouden kúnnen verlenen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.