Vijver niet bij herten in Opmeer

Coen van de Luytgaardenc.van.de.luytgaarden@hollandmediacombinatie.nl
Opmeer

Waarom moet een nachtverblijf voor herten 120 mille kosten en waarom verdwijnt de vijver uit het hertenkamp?

Ondanks de blijdschap over de komst van een nieuw hertenkamp in Opmeer waren er maandavond tijdens de commissie Ruimte toch enkele kritische noten.

Het nieuwe hertenkamp behelst een volledige herinrichting van het huidige kampement. Dat is oud en vervallen. Bij regenachtige omstandigheden is het modderig en het huidige onderkomen staat op instorten.

Daar wil het college van Opmeer definitief mee afrekenen. In overleg met de Dorpsraad Hoogwoud is afgesproken het geheel grondig op te knappen. Dat betekent dat er betere bestrating komt met een fatsoenlijke voederplaats voor het publiek. Ook het hekwerk wordt sterk verbeterd en het nachtverblijf krijgt een professionele uitstraling, inclusief voederopslag. Totale kosten ruim twee ton.

Wel moet de huidige vijver het veld ruimen, zo is in de plannen vastgelegd. Daarmee zijn niet alle omwonenden het eens. ,,Ik zag vanmiddag hoe de geit er stond te drinken, samen met andere dieren. Ondertussen dobberden de eenden er ook rond. Het was een prachtig gezicht en de kinderen vinden het ook heel mooi’’, aldus een moeder op de publieke tribune.

Ongedierte

Maar volgens wethouder Hendrik Stoker zit er niets anders op dan de vijver te dempen. ,,Volgens deskundigen vormen vijvers een bron van ongedierte.’’

Mabel de Groot (PvdA): ,,Wat maakt dat nachtverblijf van 120.000 euro nou zo duur? Daar kun je bijna een woning voor bouwen.’’ Volgens wethouder Stoker geeft een kostbare de asbestsanering de doorslag. ,,Bovendien zetten we hier iets voor dertig jaar neer. Dat moet bestendig zijn.’’

Verder niets dan lof. Nico Bosch (CDA) noemt het een ’opwaardering’. ,,Dit is een juiste investering die wij goedkeuren. Dit is een unieke plek om een aantal momenten te verblijven.’’ DSV’er Arie van Duin: ,,Dit stukje Hoogwoud is een speelbal van emoties geweest en het werd hoog tijd dit op te waarderen.’’

Ko Schilder van de VVD adviseerde nog eens naar de vijver te kijken. ,,Volgens mij is het simpel op te lossen met een pompje van De Boet. Dat is de investering wel waard.’’ René Pelt (Gemeentebelangen) noemde het financieel ’goed onderbouwd’. Stoker verwacht dat de raad akkoord zal gaan.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen