Extra afslag van A8

null226 null226

Wethouder Dennis Straat voorziet dat er een ’mooi pakket’ voor Zaanstad aankomt in het kielzog van een verbinding tussen de A8 en de A9. Er is dan een extra afslag van de snelweg nodig voor verkeer uit het westen en de plek die het meest voor de hand ligt is bij de omgeving Provincialeweg en Guisweg.

Straat citeerde uit gesprekken tussen Zaanstad en het ministerie, waarbij hij zei wel voorzichtig te moeten zijn, want de besprekingen zijn in een pril stadium. Als het gaat zoals hij hoopt bereikt Zaanstad met de aansluiting van de twee snelwegen meer dan tevoren gedacht is.

De oorzaak is het te krap bemeten knooppunt Zaandam. Als verkeer vanuit het westen makkelijk op de A8 kan komen, dreigt het knooppunt overbelast te raken. Een deel van dat verkeer, met bestemming Zaanstad, wil wel eerder van de snelweg af maar kan dat niet. Rijkswaterstaat zou daarom geïnteresseerd zijn in het maken van een tweede afslag bij de Provincialeweg, waar die er nu alleen voor verkeer vanuit de andere richting is. Door het ’afvangen’ van lokaal verkeer bespaart het Rijk een dure ingreep op het knooppunt.Ook als de aansluiting tussen A8 en A9 er niet komt raakt het knooppunt op termijn overbelast en kan volgens Straat een extra afslag de oplossing zijn.

Het ontbrekende stuk snelweg kwam donderdagavond in het begrotingsdebat ter sprake omdat SP’er Patrick Zoomermeijer de reservering die Zaanstad voor de snelweg heeft gedaan voor andere doeleinden wil inzetten. Daar voelt Straat niets voor.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.