Wieringerwerf pakt onkruid aan

Marten Visser
Wieringerwerf

Daar komt een eind aan. De gemeente Hollands Kroon gaat het achterstallige onderhoud van het openbaar groen in de Schepenwijk van Wieringerwerf aanpakken.

Een onderhoudsteam is de wijk ingestuurd om orde op zaken te stellen.

Bewoners van de wijk klaagden over parkeerplekken vol onkruid, door gras en onkruid overwoekerde zitbankjes en onoverzichtelijke kruispunten door hoog opgeschoten begroeiing. Die klachten waren volledig terecht, vindt de gemeente.

Onderhoudsgat

,,Er was sprake van een zogenaamd onderhoudsgat, omdat er nog geen afspraken waren gemaakt over wie het beheer in de Schepenwijk zou oppakken’’, vertelt Monique Tesselaar van Hollands Kroon. Om verder achterstallig onderhoud in de regio te voorkomen moeten vijf zogeheten kernbeheerders het woekerende groen gaan bijhouden, eventueel in samenwerking met buurtbewoners.

Voor een woonkern zoals de Schepenwijk in Wieringerwerf geldt kwaliteitscategorie B, wat betekent dat de gemeente in de openbare ruimte snoeiwerkzaamheden verricht, gras maait en bovenal zorgt dat de omgeving er schoon en overzichtelijk uitziet.

Aanspreekpunt

,,Het beheerteam wordt vanaf oktober het aanspreekpunt voor mensen die iets meer willen dan de basiskwaliteit en zelf een stuk van de openbare ruimte willen onderhouden of andere ideeën hebben’’, legt Tesselaar uit. ,,Zo geeft de gemeente meer invloed aan inwoners om mee te beslissen en samen te werken aan onze leefomgeving.’’ De gemeente maakt er volgens haar geen probleem van als bewoners er niet voor openstaan om samen aan een schonere buurt te werken. ,,Dan onderhoudt de gemeente de openbare ruimte gewoon op basiskwaliteit.’’

De gemeente heeft naast kwaliteitscategorie B ook A en C geïntroduceerd.

In normale mensentaal: In gebieden waar ’A’ geldt moet het netter zijn dan in de andere gebieden. Er wordt dus meer gesnoeid dan in in B- en C-gebieden. Zo kan er dus verschil bestaan in de onderhoudstand van het openbaar groen en een winkelcentrum beter worden onderhouden dan bij voorbeeld een parkeerterrein.

(Tekst: Cas Broxterman)

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.