VVN Den Helder start met verkeersles aan asielzoekers

Hedzer Faber
Den Helder

Veel asielzoekers hebben geen idee hoe ze zich door het Nederlandse verkeer moeten bewegen. Maar ze doen het wel, niet zelden met gevaar voor zichzelf en anderen, aldus de Helderse afdeling van Veilig Verkeer Nederland (VVN) die zich hier ernstige zorgen over maakt.

Secretaris Koos van Beveren: ,,Vluchtelingen zijn relatief vaak betrokken bij ongevallen en volgens ons en het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers, red.) komt dat doordat vaak de meest basale kennis van de verkeersregels ontbreekt. Aan welke kant van de weg je moet fietsen en wie wanneer voorrang heeft. En omdat er straks nog veel meer vluchtelingen naar Den Helder komen hebben we besloten dat er nu echt iets moet gebeuren.’’

Van Beveren doelt op de verbouwing van voormalige jeugdgevangenis De Doggershoek tot asielzoekerscentrum. Dat kan zeshonderd in te burgeren asielzoekers herbergen, bovenop de circa vierhonderd mensen die nu al in het ’familie-AZC’ aan de Nieuweweg zitten.

Ook speelt mee dat steeds meer vluchtelingen leren fietsen. VVN wil starten met verkeerslessen aan de asielzoekerskinderen door situaties te oefenen buiten de openbare weg. Zij spreken beter Nederlands dan oudere generaties en leren sneller. Het idee is dat de kinderen hun kennis overbrengen aan hun ouders.

Het geld dat hiervoor nodig is - zo’n zesduizend euro - komt uit een provinciaal subsidiepotje. De verkeersborden, bedienbaar stoplicht, oprolbaar zebrapad en andere middelen kunnen ook worden ingezet op scholen in Den Helder. Op termijn hoopt de belangenclub op de terugkeer van een permanente verkeerstuin in Den Helder of Julianadorp, waar ook scholen kunnen oefenen. ,,Verkeersvaardigheden leer je niet uit een boekje.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.