Ode aan Mulisch: Iedereen is een winnaar

alkmaar

Rond kwart voor twee plaatst Nick Vleugel bij het CS van Alkmaar een megafoon aan de mond. Het is Mulisch-tijd. Om hem heen klasgenoten van het Jan Arentsz en leraar Nederlands Willard Mans.

De vijfttien minuten durende ceremonie is een ode aan Mulisch. De plek is zorgvuldig uitgekozen. In het verhaal De Conceptie is de schrijver in duel met andere spermacellen, racend door de stad. Mulisch weet op het CS van Amsterdam als eerste in de wagon te springen waarmee zijn komst verzekerd is.

Al voorlezend uit dat verhaal dirigeert Nick de meute richting perron 2, zich alvast concentrerend op de laatste zin: ‘Waarom zijn de Olympische Spelen zo mooi? Iedereen is een winnaar, iedereen is een wereldkampioen.’

Mans groet ondertussen zo hoffelijk als hij kan de NS-beveiligers als signaal dat er geen sprake is van enige raddraaierij.

Als Nick is uitgesproken, plaatst Berend Nannes een stuk karton met een foto van een tachtigjarige Mulisch voor zijn gezicht en doet alsof hij op de trein stapt. De echte is net naar Den Helder vertrokken waardoor het perron in het licht valt. ‘Mooi’, zegt Mans, de celebratie beschouwend. ,,Dit zullen ze nooit vergeten.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.