Tegemoetkoming voor vervoer naar islamschool is een recht

Het schoolgebouw aan de Hanebalk waar in augustus de Islamitische school start.

Het schoolgebouw aan de Hanebalk waar in augustus de Islamitische school start.© Foto gemeente Hoorn

Cees Beemster
ENKHUIZEN

Net als mensen met een christelijke geloofsovertuiging hebben ook Enkhuizers met een islamitische achtergrond recht op een tegemoetkoming in de kosten van het vervoer van hun kinderen naar een islamitische school elders. Het raadslid Hans Langbroek wil dat de gemeente deze inwoners hierover actief informeert nu in Hoorn na de zomervakantie een islamitische school start.

De stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland begint een basisschool aan de Hanebalk in Hoorn. Verwacht wordt dat de school met 30 tot 60 leerlingen start en dat dit er over vier jaar maximaal 270 zijn. Van elke tien leerlingen komen er straks drie uit de regio, voorziet de stichting. De school wil een vervoerssysteem met busjes voor kinderen uit de regio opzetten.

Tientallen kinderen

Enkhuizen heeft geen islamitische basisschool maar wel veel moslims, constateert het Enkhuizer raadslid Hans Langbroek van de fractie Het Enkhuizer Alternatief (HEA). Hij verwacht dat enkele tientallen kinderen uit Enkhuizen straks naar de school in Hoorn zouden kunnen gaan.

Omdat in Enkhuizen islamieten wonen die de Nederlandse taal niet of slecht beheersen, weten zij volgens Langbroek ook niet dat zij recht hebben op een tegemoetkoming in de vervoerskosten van hun kinderen naar de school in Hoorn. Vandaar zijn oproep aan het college van Enkhuizen om deze mensen in hun eigen taal over deze tegemoetkoming te informeren. Het college moet zich hierover nog buigen.

Eigen bijdrage

Dat ook islamieten recht hebben op de tegemoetkoming in de vervoerskosten naar de islamschool in Hoorn staat volgens gemeentewoordvoerder Wendy Pranger vast. Dit vloeit voort uit de Wet op het Primair Onderwijs en is ook opgenomen in de verordening leerlingenvervoer van de gemeente Enkhuizen. Wel betalen ouders een inkomensafhankelijke bijdrage.

Kosten gemeente

In Enkhuizen kregen afgelopen schooljaar 30 kinderen een vergoeding voor de kosten van het vervoer naar hun school buiten de stad. Dit kostte de gemeente afgelopen schooljaar 59.278 euro.

Pranger: ,,Men krijgt een tegemoetkoming in de kosten, maar alleen als het om een school gaat die men bezoekt vanwege het geloof. Niet bij bijvoorbeeld een Montessorischool.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen