Van der Lugt met films naar Roemenië

Hulp uit Oostzaan.© Foto Dick van der Lugt

Hulp uit Oostzaan.© Foto Dick van der Lugt

1 / 2
Ronald Massaut
Oostzaan

Oud-Oostzaner Dick van der Lugt reist volgende week met een tiental Zaanse oud-vrijwilligers naar de Roemeense plaats Marghita om daar in het weekend een reünie te houden.

Vanuit Oostzaan gingen in de jaren ’80 twee tot drie keer per jaar voedsel en hulpgoederen naar het arme land. Het laatste transport dateert van achttien jaar geleden, maar Van der Lugt zegt er maar meteen bij dat Oostzaner Jan de Dood op persoonlijke titel nog steeds hulpgoederen verzamelt voor een lokaal kindertehuis. „Hij is eigenlijk nooit opgehouden; heeft ook veel vrienden en kennissen daar.”

Van der Lugt organiseert met lokale hulp een reünie voor mensen die toen geholpen werden met voedselpakketten voor hen zelf en hun familie. „Juist die kinderen kunnen zich niet meer voorstellen hoe hoog de nood vroeger was en de betrokkenheid in Oostzaan bij de Roemeense gezinnen. Om dat te laten zien heb ik uit veel oud filmmateriaal één nieuwe film gemonteerd. Die film laat over vele jaren de warme band zien en de geboden hulp. We hebben al meer dan 150 aanmeldingen voor de reünie en dat neemt nog dagelijks toe.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.