Gedoopt tot echte Zeebeer op Reddingbootdag in Enkhuizen

Meevaren met de Watersport is spannend voor jong en oud. Schipper Rob Roosendaal (rechts) geeft uitleg.© Foto Theo Groot

Ronneke van der Genugten
Enkhuizen

Met praatjes voor tien stapt het stoere mannetje aan boord van de reddingboot. Als deze optrekt tot 28 knopen per uur wordt het toch wel een beetje wit rond het neusje van het ketelbinkie. Eenmaal terug aan wal, als hij te horen krijgt dat hij nu gedoopt is tot Zeebeer, is het leed snel geleden.

Reddingbootdag 2017. In heel Nederland openden afgelopen zaterdag de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) Reddingstations hun deuren voor het publiek. Bestaande donateurs én nieuw aangetrokken leden werden getrakteerd op een hartelijk ontvangst met koffie, thee en limonade. En natuurlijk op een spectaculair tochtje met de reddingboot. Met behulp van een speurtocht, hip uitgerust met QR-codes kregen in Enkhuizen de redders aan wal in spé een goed beeld van de KNRM.

Hard nodig

„We hebben deze donateurs hard nodig”, vertelt Jos Lub, al 27 jaar in touw voor de reddingmaatschappij. „We draaien zonder steun van de overheid en de vrijwilligers staan 24 uur per dag klaar om uit te rukken.”

De gemoedelijke sfeer op de kade van de Compagnieshaven is een beetje bedrieglijk.

Lub: „Het kan er inderdaad heftig aan toe gaan. Ik vergeet nooit mijn eerste reddingsactie. Het ging fout met een groep jongeren. Midden op zee heb ik een knul van 19 jaar moeten reanimeren. Helaas heeft hij het niet gehaald. Een jaar geleden heb ik daarover hier aan tafel eindelijk met zijn moeder kunnen praten.”

Bij de herinnering raakt Lub opnieuw geëmotioneerd. Hij vermant zich snel en verhaalt verder. „Maar er zijn ook grappige dingen. Een schippersvrouw schakelde onze hulp in omdat zij met hun boot waren vastgelopen. Zij meldde dat haar man een gebroken been had. In zo’n geval schakelen wij altijd direct een ambulance in. Ter plaatse troffen wij die man aan, met zijn been in het gips.” Lachend: „Je had dat gezicht van die ambulancebroeder moeten zien. Zegt-ie ook nog ’Dat hebben jullie snel gedaan.”’

Bezoekers kregen de kans om een blik in de keuken van de KNRM te werpen. Bewondering, verwondering en verbazing. De reacties van het publiek waren wisselend, maar doeltreffend: er werden veel nieuwe donateurs ingeschreven.

Ook het station in Wijdenes kijkt met ruim 250 bezoekers tevreden terug op de Reddingbootdag 2017. Hier konden bezoekers met de speciale Experiences met overlevingspak en reddingsvest het water in. De stations in Medemblik en Andijk hadden eveneens bijzondere activiteiten op het programma staan.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen