Wandelen over door watersnood getroffen Marken

Het informatiepaneel bij het Marker Museum aan de Kerkbuurt.

Friso de Zeeuw (links) onthulde zaterdag de eerste informatieborden. Rechts Cor Visser van het Marker Museum.

1 / 2
Redactie Waterland
Marken

Op Marken kan sinds dit weekend een speciale wandeling worden gemaakt langs plekken die zwaar getroffen werden door de watersnood in 1916. Wandelaars lopen de route aan de hand van een folder die zaterdag werd gepresenteerd. Op drie plekken langs de route staan grote informatieborden die de wandelaars laten zien wat er op die locatie is gebeurd.

De folder met de watersnoodwandeling en de informatiepanelen zijn eigenlijk twee afzonderlijke projecten.

De folder is een initiatief van de Stichting Herdenking Watersnood Marken 1916 en de panelen (zogenoemde lessenaarborden) worden geplaatst door de Stichting Een Dijk van een Kust. Op verschillende plekken in de regio worden in totaal tien informatiepanelen geplaatst.

Op Marken werden zaterdag de eerste drie lessenaarborden onthuld. De plaatselijke stichting besloot de tekst en het beeld op de panelen en de inhoud van de folder op elkaar te laten aansluiten.

De folder is gratis verkrijgbaar in een Nederlandse en Engelse versie. De tekst op de borden is ook in beide talen.

De borden staan op de Kerkbuurt (voor het Marker Museum), bij de Wittewerf en bij Buurt I. Ze werden onthuld door Monnickendammer Friso de Zeeuw. Hij deed dat als directeur van projectontwikkelaar BPD (voorheen Bouwfonds), sponsor van het panelenproject, maar ook als lid van het comité van aanbeveling van de Stichting Een Dijk van een Kust.

(App-gebruikers zien een video hier)

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.