Verzameldag Westfriese Folklore: ’Effies een koikje nemen’

De nichten Corrie Timmersma en Tineke Breuker komen elk jaar naar de Verzameldag van de Westfriese Folklore.© Foto Marc Moussault

Annika Ruijter
Schagen

De terrassen zitten vol en een haag van mensen vormt zich langs de route van de optocht.

Het is eindelijk weer mooi weer op donderdag en dat is te merken. Onder het West-Friese commentaar van spreekstalmeester Anneke Molenaar komt de optocht voorbij op de markt. Ze raadt het publiek aan om ook ’iens effies een koikje te nemen’ in de Nieuwstraat.

De negende dag van de Westfriese Folklore staat namelijk in het teken van verzamelen. Op zo’n veertig kramen hebben verzamelaars hun verzamelingen uitgestald, uiteenlopend van postzegels tot oude legerspullen.

Nichten Corrie Timmersma en Tineke Breur zijn vanuit Friesland naar de Folklore gekomen. Ze komen elk jaar een kijkje nemen op de Verzameldag en staan geïnteresseerd over een kraam met zilver gebogen. Zelf hebben ze ook een hele verzameling.

Pepermuntjes

,,Ik vind eigenlijk alles mooi, maar vooral de lodereindoosjes. Vroeger namen vrouwen die bijvoorbeeld mee naar de kerk. Er hoorde een sponsje in waarmee een soort eau de cologne opgedaan kon worden. Het doosje ging dan de hele rij langs, net als met pepermuntjes”, vertelt Timmersma.

De kraam is van ’De gedekte tafel’. Een van de eigenaren bestudeert wat verderop met een loep een zilveren juslepel. ,,Echte zilveren voorwerpen bevatten altijd een merk. Daar kun je onder meer de herkomst en het zilvergehalte van aflezen. Echte verzamelaars willen vaak weten hoe oud een voorwerp is en wie de maker ervan is. Er komen ook veel mensen langs die nieuwsgierig zijn naar het gebruik van bepaalde voorwerpen. Kleine kinderen onder de twaalf jaar zijn het meest geïnteresseerd. Ze kennen oude voorwerpen vaak niet en zijn erg nieuwsgierig.”

Lion King

De markt wordt opgevrolijkt door muziek van René de Mar en Julia Maaru. De uit Duitsland afkomstige Maaru speelde de avond ervoor nog percussie in de Lion King, maar vermaakt zich nu op de Folklore. ,,Het is erg leuk om al die mooie outfits te zien.” Ze speelt slechts voor de tweede keer samen met de Argentijnse De Mar. Nadat ze van iemand hoorden over de Folklore besloten ze om hierheen te komen. ,,We hebben vandaag zoveel plezier samen, dat we het zeker vaker gaan doen. Het leuke aan het spelen op straat is de interactie met het publiek.”

Een kraam met antiek en curiosa gericht op klederdracht trekt de aandacht van dames in West-Friese jurken. Ze herkennen de sieraden en een aantal zijn opzoek naar een aanvulling voor hun kostuum.

Ada Fijn staat met een kraam vol brocante. ,,Het is al een jaar of 25 echt een hobby van me. Het inkopen in België vind ik het leukst om te doen. Op de markt staan is meer een ’moetje’, maar ik moet wel want mijn huis is vol.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.