Meer woningen in plan Columbuzz Purmerend

Robert Jan van der Woudr.van.der.woud@hollandmediacombinatie.nl
Purmerend

Het college gaf de voorkeur aan de bouw van een appartementencomplex met 40 sociale huurwoningen aan de Darwinstraat en Canberrastraat in de Purmerendse wijk Weidevenne, de gemeenteraad gaat echter voor de maximale variant: 60 goedkope huurwoningen.

Dat gaat ten koste van jongerencentrum Columbuzz, dat daar momenteel in een noodgebouw gevestigd is. In het voorstel dat de voorkeur van het college had, zou het jeugdhonk een eigen, permanent gebouw krijgen. Daarnaast zou een appartementencomplex met 40 sociale huurwoningen verrijzen. Maar een meerderheid van de gemeenteraad wil de kans aangrijpen om meer sociale huurhuizen op die locatie te bouwen, om zo het maximale te doen om de wachtlijsten te verminderen.

De gemeenteraad koos voor een bouwplan waarmee 60 goedkope huurwoningen gerealiseerd kunnen worden. Daarbij wordt het jongerencentrum geïntegreerd in een gebouw met twintig appartementen. Niet alleen levert dat meer woningen op, het plan waar de voorkeur van het college naar uitging zou de gemeente Purmerend een verliespost van 270.000 euro opleveren. Door twintig extra woningen te bouwen, houdt Purmerend dat geld in de portemonnee.

Intermaris

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde in met een amendement van de Partij van de Arbeid, om de grond waarop de woningen en de nieuwbouw van Columbuzz komt, te verkopen aan woningcorporatie Intermaris. Die laat dan de woningen bouwen. Voor de 20 woningen die in het complex met het jongerencentrum komen, wordt onderzocht of die geschikt gemaakt kunnen worden voor starters of jongeren.

Dat Columbuzz het grootste deel van zijn buitenruimte kwijt raakt, nemen de meeste partijen voor lief. ,,Columbuzz verliest de buitenruimte die voor bijvoorbeeld bootcamps wordt gebruikt’’, vatte Fred Beijert (GroenLinks) het samen. ,,Dat is niet leuk, maar dat moet dan maar.’’ Volgens Harry Poppelier (Trots) kunnen de jongeren verderop in de wijk alsnog buitenactiviteiten houden. ,,Honderdvijftig meter verderop ligt een prachtig grasveld.’’

Uiteindelijk stemde alleen de fractie van de Stadspartij tegen de maximale variant van het bouwplan.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.