Verkiezingsverbod treft SP Alkmaar

Ruud Kersten
Alkmaar

De Alkmaarse SP mag van het landelijke bestuur niet meedoen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft het hoofdbestuur gisteren bevestigd.

De Alkmaarse SP heeft momenteel drie raadsleden en een wethouder. Die gaan met onmiddellijk ingang verder als Progressief Alkmaar en nemen onder die naam deel aan de verkiezingen. Ze blijven wel lid van de SP.

Het besluit is gebaseerd op een advies van een commissie die standaard rond gemeenteraadsverkiezingen van alle SP-afdelingen bepaalt of ze aan een aantal ’interne voorwaarden’ voldoet. Een afdeling moet ’sterk’ zijn en ’organisatorisch gezond’ zijn. Volgens penningmeester Rosita van Gijlswijk ontbreekt het volgens de commissie ’al geruime tijd aan goede samenwerking tussen afdelingsbestuur, fractie en wethouder’. De afdeling Alkmaar heeft al maanden geen bestuur meer als gevolg van deze problemen. Van Gijlswijk bevestigde dat de Alkmaarse afdeling op een ’communistisch-autoritaire wijze’ wordt geleid. Daarin is ondanks bemiddeling door het hoofdbestuur geen verbetering in gekomen.

Volgens Van Gijlswijk moet nu eerst ’de boel op orde gebracht, een nieuw fundament’ worden gelegd voor een ’volwaardige’ SP-afdeling in Alkmaar. ,,Natuurlijk zijn er in Alkmaar ook tientallen leden die in de afgelopen jaren hun best hebben gedaan om de SP op een waardige manier te ondersteunen en te vertegenwoordigen. Juist met hen wil de landelijke partij binnenkort spreken om de afdeling Alkmaar van onderop opnieuw op te bouwen.’’

Op de vraag of de huidige drie raadsleden en wethouder bij voorbaat worden uitgesloten van dit proces, antwoordde Van Gijlswijk ontkennend. Ze worden ook niet geroyeerd.

De vier sluiten niet uit dat ze mee werken aan de wederopbouw van de SP. ,,Mogelijk komt het op termijn weer bij elkaar'',, aldus raadslid Matt Delehay.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.