Kleur in Hoornse winkelstraat: ’Of alles weg, of geen regels’

Van onze verslaggever
Hoorn

Het feit dat Hoorn wil optreden tegen schreeuwerige kleuren in het ’historische straatbeeld’ van winkelstraten als het Grote Noord stuit op veel onbegrip. De stelling dat dit kleurverbod idioot is, werd massaal onderschreven.

’Eerst goedkeuren en dan de regels veranderen. Ondernemers pesten heet dit volgens mij!’ schrijft Gerard Bolhuis uit Wognum in een toelichting. En hij is niet de enige.

Ook Hoornaar T. van Diepen vraagt zich af waarom opeens selectief keuzes worden gemaakt, nadat de gemeente jarenlang diverse kleurstellingen toestond.

Els Laarhoven uit Amsterdam vindt dat als Zeeman het geel-blauw mag blijven voeren, andere ondernemers zich ook kleurig mogen presenteren.

Ook Frank Martens pleit voor eenheid: ’Of alles weg, zodat de historische gevels tot hun recht komen, óf geen regels opleggen. Nu is het subjectief en de smaak van een ambtenaar’.

’Zuiver willekeur’, vindt ook Eelco Valentijn uit Hoorn. ’Straks moet iedereen weer een groen geverfde gevel’?

Andijker Willem de Jong vraagt zich af of ’we ook op de inhoud van etalages moeten gaan letten’. Volkert Nobel uit Hoorn: ’Het wachten is nu op de ambtenaar die de kleur van de stropdas voorschrijft waarmee je het Grote Noord mag betreden’.

Hoornaar Jan te Hoven vindt de focus op het historische karakter niet te rijmen met de ’drijvende flats in de haven’. Jack Desmet uit Hoorn wijst er op dat het gemeentebeleid wél ’uiterst moderne, zelfs futuristische winkelpuien toestaat’.

Jacqueline de Haan uit Hoorn, en velen met haar, stelt dat de bonte kleuren de straat juist een vrolijk en gezellig uiterlijk geven. Hoornaar Ronald Herrema: ’Zo wordt de stad een groot saai terras, met standaard kleuren. Een kleurrijke omgeving is veel mooier’.

’We maken van Hoorn een fijne grijze muizenstad die er met de huidige leegstand al zo somber uitziet!’, reageert stadsgenoot Ed Selier.

’Een beetje kleur in een winkelstraat is best gezellig’, schrijft ook Hoornaar Hans Bollen. ’Waarom alles donker maken, je wordt er alleen maar depri van. Heeft Hoorn niks anders te doen?

’Hoorn zou de winkeliers juist moeten bijstaan in de strijd tegen de internetwinkels, door bij voorbeeld tijdelijk geen betaald parkeren, in plaats van moeilijk doen over een kleur!’, vindt J. Zuiker uit Wognum.

Grenzen

Onder de reacties van de minderheid die het met de stelling oneens is, is die van Aad van der Gulik uit Lisse. ’Heel goed dat Hoorn schreeuwerige kleuren en andere uitspattingen verbiedt. Vrijheid, blijheid heeft z'n grenzen. Zeker in een historische binnenstad van Hoorn’. Ook Hoogwouder Jack Berkhout vindt er wat voor te zeggen. ’De historische stad wordt mooier als kleuren worden afgestemd op elkaar’.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen