FC Purmerend krijgt het na krappe winst nog lastig in Aalsmeer

Purmerender Youri Fanger (rechts) in duel met Alexander Goes van Aalsmeer.
© Foto Fotostudio Beemster/Wim Egas
Purmerend

FC Purmerend heeft zijn eerste wedstrijd in de eerste ronde van de nacompetitie om promotie naar de derde klasse in winst omgezet. De ploeg van trainer Adri Looijen versloeg FC Aalsmeer met 2-1. Dat is lang geen garantie voor een succesvol vervolg, want de Purmerenders zullen het donderdagavond in de return in Aalsmeer nog lastig krijgen. Het krachtsverschil tussen de elftallen was te verwaarlozen en de marge is smal.

De twee vierdeklassers, allebei in de reguliere eindstand als vierde geëindigd, begonnen zo goed als op volle sterkte aan het duel. In de beginfase was Purmerend iets beter en het meest in de aanval, en dat werd in de zevende minuut al beloond. Op aangeven van Patrick Rato schoot Ferry Noordhuis in, maar doelman Jeremaih Veldman sloeg de bal uit de hoek. Robin Ronchetti was meegelopen en scoorde van dichtbij.

Na enkele mislukte pogingen aan beide zijden kwamen de bezoekers halverwege de eerste helft langszij. Purmerend-doelman Tim Hoveling tikte een corner niet ver genoeg weg, waar Lennart Eberharter doeltreffend van profiteerde.

In het derde kwartier ging de aandacht vooral uit naar scheidsrechter Reingoud. Hij bestrafte beide keepers voor het langer dan zes seconden vasthouden van de bal. „Ik houd me aan de regels”, verklaarde hij in de rust desgevraagd. Het leek echter wat overdreven om al in de zevende seconde een indirecte vrije trap in de zestien te geven. Die leverden niets op, want Sonny Smit schoot over het Aalsmeerse doel en Hoveling reageerde prima op de inzet van Barry Spring in ’t Veld.

Hard

De bezoekers kwamen beter uit de kleedkamer dan Purmerend, maar hun overwicht leverde geen treffers op en ebde langzaam weg.

Purmerend scoorde daarna wél. Invaller Robin Stevens ging er op links langs en legde goed terug op de instormende Noordhuis, die hard raak schoot. Nadat een schot van de door Noordhuis gelanceerde Verbij door Veldman onschadelijk was gemaakt, voorkwam Smit met een correcte sliding een doorbraak van de Aalsmeerders, die ten onrechte een strafschop claimden.

Reingoud eiste in de slotfase weer de nodige aandacht op. Eerst gaf hij geel aan Noordhuis omdat die volgens de arbiter bij een ingooi treuzelde met het overgeven van de bal aan een medespeler. Noordhuis is er daardoor donderdag niet bij. En de bezoekers voelden zich flink benadeeld toen invaller Panet Machnikowski om Hoveling heen ging, in het duel met de doelman naar de grond ging en geel kreeg in plaats van een strafschop.

In blessuretijd had de doorgebroken invaller Serano Wolfgang, op aangeven van Verbij, de 3-1 op de schoen, maar hij stuitte op Veldman.

„Die had moeten zitten”, vond Looijen, die de return van donderdag met vertrouwen tegemoet ziet, ondanks het ontbreken van Noordhuis door de volgens hem ’lullige’ gele kaart.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen