Woningbouwcrisis lijkt voorbij in Amsterdam

AMSTERDAM

Amsterdam heeft het record van de nieuwbouw van woningen verbroken.

In de hoofdstad is het afgelopen jaar begonnen met de bouw van 8376 nieuwe woningen. Ruim de helft hiervan is een sociale huurwoning. De andere helft bestaat uit koop- en huurwoningen in de vrije markt. In 2014 kwamen er ruim 5000 nieuwe woningen bij.

De woningbouwcrisis lijkt daarmee voorbij in Amsterdam, liet de gemeente weten. ,,De afgelopen jaren groeide het inwoneraantal van de stad harder dan de daarvoor benodigde woningen'', zegt SP-wethouder Laurens Ivens (wonen). ,,Nu is dat voor het eerst omgekeerd. We verlichten de druk op de woningmarkt daardoor iets.''

Elk jaar komen er zo'n 10.000 mensen bij in de hoofdstad, waardoor er een grote vraag is naar zowel koophuizen als huurwoningen.

Om de woningnood te verhelpen, zet de gemeente zich onder meer in voor samenwerking met bouwbedrijven, het versimpelen van procedures, het aanbieden van bouwgrond en het ombouwen van leegstaande kantoorgebouwen tot woningen

Het stadsbestuur van D66, VVD en SP heeft de ambitie tijdens deze collegeperiode (2014-2018) meer dan 17.000 nieuwe woningen te bouwen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.