Koningsdag (2)

Fokke Zaagsma

Vertel een Fransman of een Brit hoe in Nederland een verjaardag gevierd wordt en hij ligt gegarandeerd in een deuk. Voor buitenlanders is het een gruwel om met vrienden en familie thuis, in een kring, het glas op de jarige te heffen. Als ze hun verjaardag al vieren, dan doen ze dat in een café of restaurant.

De gewoonte om de verjaardag 'gezellig' thuis te vieren zit diep in de genen van de doorsnee Nederlander. Het is een gebruik dat van generatie op generatie overgedragen is.

Toch lijkt dat niet op te gaan voor de manier waarop koning Willem-Alexander zijn verjaardag vieren wil. Dit jaar ging het nog op traditionele wijze, omdat de voorbereidingen al liepen toen zijn moeder plotseling terugtrad. Maar de jonge koning wil met de tijd mee en overweegt 'Koninginnedag' te moderniseren.

Veranderingen zijn prima, maar afgelopen Koningsdag maakt duidelijk dat de meeste Nederlanders het publieke optreden van zoveel mogelijk Oranjes schitterend vinden.

De massale toeloop in De Rijp en Amstelveen bewijst dat de inwoners het erg waarderen dat op Koningsdag twee gemeenten worden bezocht. Ook 1,7 miljoen tv-kijkers kregen zaterdag niet genoeg van het Oranjefeest.

Daarom een dringend advies aan de koning: sommige tradities kunnen maar beter behouden blijven.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.