Drukke knooppunten voor de zomer klaar

Artistieke impressie van het knooppunt Muiderberg.
© Illustratie Rijkswaterstaat
Muiderberg

De werkzaamheden op de verkeersknooppunten Muiderberg en Diemen zullen niet pas in november, maar al voor de zomer worden afgerond. De versnelling zorgt de komende maanden wel voor veel verkeershinder.

Het werk aan de zeer drukke verkeersknooppunten dat de komende maanden (vanaf vrijdag 3 maart) wordt uitgevoerd, maakt onderdeel uit van het mega-project Schiphol-Amsterdam-Almere dat moet zorgen voor de verbetering van de bereikbaarheid en de leefbaarheid in dit deel van de Randstad. Het project dat in 2011 begon, zal pas in 2024 worden voltooid.

Meer verkeer

Zo lang hoeven de weggebruikers dus niet te wachten op de voltooiing van het deeltraject A1-A6. Grote delen van dit project zijn al uitgevoerd. Maar de verbrede wegen trekken volgens programmadirecteur Hans Ruiter van Rijkswaterstaat meer verkeer dan was verwacht.

Om de filedruk te verminderen, is besloten dat de knooppunten Muiderberg en Diemen eerder klaar moeten zijn, zo deelde hij mee in een bouwkeet bij Muiderberg.

Het voorkomen van maanden vol fileleed zal volgens Ruiter ’enkele miljoenen euro’s’ extra gaan kosten. Op een totaalbedrag van ruim een miljard dat dit deel van het traject kost, is dat echter een kleine overschrijding.

Viaduct gesloopt

Het knooppunt Muiderberg heeft door de bredere wegen langere verbindingsbogen nodig. Daarnaast moet het oude viaduct alsmede de steunpilaren van de oude spoorbrug worden gesloopt.

Op de A1 zal vanuit Amsterdam in de richting van Almere en Amersfoort de rijrichting worden veranderd. Vanaf 1 mei moeten weggebruikers vanuit Amsterdam richting Almere links voorsorteren om de A6 op te rijden.

Nu moeten de weggebruikers nog rechtsaf slaan. Weggebruikers richting Amersfoort moeten juist rechts voorsorteren.

Wennen

Verkeersmanager Niels van den Brink van Rijkswaterstaat verwacht dat het even wennen zal zijn voor de weggebruikers.

,,En we hebben hier per uur zesduizend auto’s richting Almere en zesduizend naar Amersfoort. Die moeten dus allemaal iets anders doen.’’

Om te voorkomen dat het verkeer dat vanaf het vernieuwde knooppunt Muiderberg naar de A6 rijdt, helemaal vastloopt bij Almere Haven, zal daar een extra rijstrook worden aangelegd. ,,Je moet eerst de bottleneck Almere ruimer maken, voordat je de kraan bij Muiderberg open zet’’, aldus Van den Brink.

Nieuwe brug

Knooppunt Diemen wordt opnieuw ingericht. De A9 en de A1 worden daar via een nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal met elkaar verbonden. Daarna komt er nog een nieuwe aansluiting richting IJburg.

Volgens Van den Brink van Rijkswaterstaat wordt bij alle werkzaamheden zoveel mogelijk rekening gehouden met andere werkzaamheden en evenementen in deze periode. Waar mogelijk zal Rijkswaterstaat verschillende werkzaamheden gaan combineren.

Meer nieuws uit Metropool

Meest gelezen