Doorstart voor ETS is hoogste prioriteit

Robert Jan van der Woud
Purmerend

Het vinden van een geschikte overnamekandidaat is prioriteit nummer een voor de curatoren van het failliet taxibedrijf ETS. ,,De mensen die afhankelijk zijn van het leerlingenvervoer en ziekenvervoer moeten geholpen worden’’, zegt advocaat Marlous de Groot.

Samen met haar collega van het Amsterdamse advocatenkantoor CMS Derks Star Busmann is De Groot door de rechtbank aangewezen als curator van ETS. De twee moeten de komende tijd de oorzaken van het faillissement in kaart brengen. ,,Maar dat heeft nu niet de prioriteit’’, aldus De Groot. ,,We kijken in de eerste plaats naar mogelijkheden voor een doorstart.’’ Met name met het oog op de zorgklanten van het taxibedrijf, dat onder meer in de regio Waterland het aanvullend openbaar vervoer en het schoolvervoer voor zijn rekening nam.

ETS gaat daar de komende dagen nog mee door, is de afspraak die de curatoren met de gemeenten hebben gemaakt. Maar het is de vraag hoe lang een failliet bedrijf daarmee door kan gaan. ,,We hopen dat een doorstart reëel is, en kijken nu of een andere partij bereid is de onderneming in elk geval voor een groot deel over te nemen. Mogelijk is er een boedelkrediet nodig om de komende dagen met ETS door te komen.’’ Op dit moment is er nog geen zicht op een definitieve kandidaat, zegt de advocaat.

Het zal daarom nog wel even duren voor duidelijk wordt waarom de Zaanse taxi- en zorgvervoerder het hoofd niet meer boven water kon houden. Al waren er eerder signalen dat het bedrijf financiële problemen had. De boeken over 2013 en 2014 lieten allebei een verlies zien. In 2013 was er sprake van een tekort van ruim vier ton, terwijl het bedrijf in 2014 een bedrag van 76 mille in de min stond.

Verder blijkt uit de jaarcijfers dat ETS kortlopende schulden had van in totaal ruim 900.000 euro, waar nauwelijks liquide middelen tegenover stonden. Op de balans van 2014 was dat amper 30.000 euro. Vorig jaar had ETS problemen om vakantiegeld uit te keren aan het personeel. Desondanks nam ETS medio vorig jaar het taxibedrijf Bergamin uit Krommenie over.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.