Lustrum met een Tsjechisch tintje

Pieter van Hove
Wijk aan Zee

,,De beste van alle Tsjechische klassieke componisten”, aldus de Tsjechische ambassadeur Jaroslav Horák. Hij heeft het over Antonín Dvorák, die 110 jaar geleden stierf. Reden voor een eigen stripexpositie in de Grote Kerk.

Daar komt nog eens bij dat Wijk aan Zee vijftien jaar geleden Cultural Village of Europe werd. Het levensverhaal van Dvorák wordt verteld door tientallen panelen met striptekeningen. Een gemengd gezelschap uit allerlei Europese culturele dorpen bekijkt aandachtig de tekeningen van de Tsjechische schrijfster en illustrator Renáta Fucíková.

Hana Schenková, directrice van het Tsjechisch centrum, blaakt van trots. ,,De tentoonstelling is al in Polen, Oostenrijk geweest en gaat nog naar Engeland. Dat hij dan nu hier in Nederland is, vind ik heel bijzonder. Het is mooi dat het verbonden kan worden aan het derde lustrum van Cultural Village.”

Akoestiek

Via de culturele organisatie kwam Schenková in contact met Bert Kisjes. Als voorvechter van het openhouden van de Grote Kerk kreeg hij zaterdag de ruimte om te laten zien wat er allemaal mogelijk is in de kerk. Zijn zoon Bas verzorgde samen met zijn band een jazzuitvoering van Dvorák. Bas: ,,De akoestiek is hier prachtig. Het vormt wel een extra uitdaging: de drums moeten bijvoorbeeld minimaal zijn, anders galmt het rond. Het wordt dus flink improviseren.”

Leren

Voordat er gespeeld gaat worden is het tijd voor een aantal plechtige woorden. Burgemeester Van Leeuwen benadrukt, in zijn beste Engels, het belang van dorpen in de huidige samenleving. ,,The power of the village, is in the village itself.” Steden als Beverwijk kunnen nog veel leren van dorpen als Wijk aan Zee, als het aan Van Leeuwen ligt.

Elkaar helpen waar het nodig is, dat is volgens hem nodig. Een kleine hint naar de participatiesamenleving. Maar dan is het tijd voor muziek. Terwijl de wijn alvast wordt ingeschonken wordt Dvoráks Nieuwe Wereld symfonie door Bas Kisjes en zijn gevolg uitgevoerd in een vorm die nog niet eerder ten gehore is gebracht.

Kisjes: ,,Ik heb het hele stuk uit elkaar gehaald, de thema’s zijn overeind gebleven. Daarop gaan we nu improviseren.” Het werd een verrassend begin van het lustrumweekend van Wijk aan Zee als Cultural Village of Europa.

De striptentoonstelling over Dvorák is nog tot en met 16 juli te bekijken in de Grote Kerk.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.