File naar school frustreert ouders in Assendelft

Harriot Voncken
Assendelft

De frustraties van ouders over de verkeerssituatie bij de scholen aan de Kreekrijklaan lopen hoog op. De verkeersregelaar wordt regelmatig ’zeer onvriendelijk’ behandeld .

Woensdagochtend plaatste een andere ouder, Martijn Haan, een bericht op Facebook. ,,In de middag wanneer 150 auto's zich verzamelen om hun kinderen op te halen, komen de vrachtwagens (tbv de nieuwbouw woningen) langs denderen. Opstoppingen en frustraties zijn het gevolg hiervan.’’

Hij voegde daar telefonisch aan toe: ,,Het is een hel. Er wordt geschreeuwd, en dat waar kinderen bij zijn. Ik overweeg mijn dochter naar een andere school te sturen.’’

Kunnen ouders dan niet hun kinderen met de fiets of lopend naar school brengen? De school ligt in een buitengebied, mensen moeten door naar werk of kunnen niet drie kinderen op de fiets vervoeren, wordt daartegen ingebracht. Haan stelt voor met zijn allen om tafel te gaan.

Bang

Inge Felices-Hernandez (Democratisch Zaanstad) is samen met Gerard Ram (VVD) al langer in gesprek met de gemeente over de situatie. Zij had de indruk dat het ’momenteel redelijk is’, nu er geen bouwverkeer voor 9 uur meer mag rijden en er een verkeersregelaar is. ,,Maar de situatie blijft vervelend. Ik ben zo bang dat er een ongeluk gebeurt.’’

De berm moet volgens haar worden verhard. Ouder Marco van Taanom maakt zich vooral zorgen over de veiligheid door bouwverkeer, overstekende kinderen en een zebrapad in een bocht. ,,De gemeente zegt dat alles volgens de regels gaat, maar in de praktijk loopt het anders’’, zegt hij.

Proefopstelling

Hij nam contact op met Veilig Verkeer Nederland (VVN) en kreeg van hen de suggestie een proefopstelling op te zetten met kinderen, vrachtwagen en de gemeente aanwezig. Hij stuurde dit door naar wethouder Jeroen Olthof.

,,In de voorjaarsvakantie wordt het fietspad verbreed, de parkeerplekken bij de dependance uitgebreid en de verlichting van het zebrapad aangepast. We staan er ook voor open om het gesprek met VVN aan te gaan’’, aldus gemeentewoordvoerder Sebastiaan Hoek. Drukte kan hij niet veranderen.

De situatie wordt pas echt anders als de nieuwe school wordt opgeleverd, wat nog jaren kan duren.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.