Tour de Lasalle gaat op andere toer

Voorzitter Wim Erkelens Cooke bij de steile klim van de Kijkduinlaan op Huisduinen. © Foto Peter van Aalst

Casper Duin
Den Helder

Klimmen aan de Kijkduinlaan, finishen op de Jan Verfailleweg en starten op Fort Erfprins. De ’Tour’ gaat dit kalenderjaar op een andere toer. Volgens voorzitter Wim Erkelens Cooke (57) van de Helderse wielermeerdaagse Tour de Lasalle was het ’tijd voor iets anders’.

,,Dit is mijn tweede jaar als voorzitter. In 2015 werden we natuurlijk enkele weken voor de ronde geconfronteerd met het nieuws over de weggevallen begeleiding van de Marechaussee. En hebben we onder druk én met het oog op haalbaarheid en veiligheid besloten om de Texel-etappe aan te passen en op de vrijdag een wedstrijd op het DOK-parcours te laten verrijden. Terugkijkend is ’Texel’, behoudens de finishlocatie, goed bevallen. En ’DOK’ minder goed. Het feit dat er 140 renners op een klein parcours reden, noodzaakte ons om op achterstand geraakte renners snel uit de koers te halen.

Druk

Voor 2016 was het tijd voor iets anders, maar dus wel onder druk van de omstandigheden. Aan het gebrek aan begeleiding is niks veranderd. Waarbij wij ook wel begrijpen dat de Marechaussee andere prioriteiten heeft dan het ondersteunen van de Tour de Lasalle. En dus hebben we een brainstormsessie belegd met renners, oud-renners, wielerkenners, juryleden en bestuur. Zijn we qua routeschema vrijwel blanco begonnen. Iedereen mocht ideeën inbrengen, waarbij wederom haalbaarheid en veiligheid voorop stonden.

De donderdagetappe op Texel blijft vrijwel intact, waarbij nog wel gekeken wordt naar de finishplaats. Qua ’selectiviteit’ is de etappe rond Den Hoorn goed bevallen. De vergunningsaanvraag loopt echter nog. De vrijdag zijn we wel helemaal vanaf nul gaan opbouwen. Een van de wensen van de renners was een echte etappe. Dat is niet haalbaar gebleken.

Bochten

Zodoende hebben we geprobeerd een omloop met ’etappegevoel’ neer te zetten. Er wordt gestart op de Fort Erfprins. Na een rondje over de dijk en door Huisduinen gaat het richting Jan Verfailleweg. En dan Zanddijk, Middenvliet, linksaf is een pad langs het zendstation, Nieuweweg, Doggersvaart en terug naar de Jan Verfailleweg. Waar ook de finishstreep ligt. Een ronde van circa zestien kilometer die een keer of vijf gereden moet worden. Met lekker veel bochten.

Op de zaterdag hebben we enkele aanpassingen gedaan. Om het vrij lange rondje van weleer iets aantrekkelijker te maken voor publiek. Het selectieve karakter met de wind blijft, maar wordt nog verder vergroot door meer klimmeters. We gaan nu bij Kaap Hoofd omhoog, in plaats van ter hoogte van de Coenraad Botstraat. En we verwachten spektakel met het toevoegen van de steile klim aan de Kijkduinlaan. De finish blijft op het Admiraal Verhuellplein.

Ploegentijdrit

De slotetappe op zondag blijft hetzelfde. We wilden ook niet veranderen om het veranderen. We moeten ook niet doen alsof het allemaal zo slecht was. Het was alleen, deels noodgedwongen, tijd voor iets anders. Daarbij hebben we geprobeerd om te luisteren naar het ’panel’ en de trends te blijven volgen. Elk jaar komt het thema ’ploegentijdrit’ wel ter sprake. Ik zeg nooit nooit. We proberen echter onderscheidend te blijven en niet met alle winden mee te waaien. Alle credits aan het vorige bestuur.

De stap van vijf naar vier dagen én die naar het weekeinde hebben goed uitgepakt. Er hebben zich voor dit jaar al dertig ploegen aangemeld. Er komt op de zaterdag weer een landelijke wedstrijd voor nieuwelingen-meisjes. Aan de andere kant zijn we gestopt met de jeugdwedstrijden. Daarvoor was te weinig animo.

Mijn persoonlijke wensen met de Tour de Lasalle? In het DOK-terrein is veel geld geïnvesteerd. Daar moet je als wielerronde iets mee. Misschien op een andere manier dan vorig jaar, maar ik zie daar nog steeds heil in. Daarnaast leeft er een vurige wens om in gezamenlijkheid iets te doen met drie grote sportevenementen in de stad: de Halve Marathon, de zwemtocht Den Helder-Texel en de Tour de Lasalle. Over de precieze invulling ben ik nog aan het nadenken.’’

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen