Rebel

Portret Arnold Aarts© HDC Media/Ruud Sep

Arnold Aarts

Een veldheer noemde John van den Brom hem negen maanden geleden. Thom Haye speelde in de lastige uitwedstrijd tegen Istanbul Basaksehir de wedstrijd van zijn leven.

De spelbepalende middenvelder nam zijn ploeg bij de hand en dreef de Turken tot wanhoop met zijn geraffineerde spel.

Eindelijk maakte Haye de verwachting waar die in de jeugdopleiding zo lang om hem heen hing. Zijn trainers op ’t Lood werden soms gek van zijn eigenzinnigheid, maar zagen ook dat de Diemenaar heel goed kon voetballen. ,,Als je mij opstelt, winnen we’’, riep de rebel altijd brutaal. En hij had nog gelijk ook.

Bij het eerste elftal veranderde dat. Gertjan Verbeek, Dick Advocaat, Marco van Basten en John van den Brom wonnen ook wedstrijden zonder Thom Haye. En dat vrat aan hem. Net als het cliché dat hij niet goed genoeg omschakelt. Wat een onzin!

Zondag vertelde Haye dat hij zijn laatste duel voor AZ had gespeeld. Door de verlaagde aanbieding wist hij genoeg. Salaris zegt iets over waardering, maar ook over hiërarchie in de selectie. Met Rienstra, Van Overeem en Wuytens komend seizoen voor zich, komt hij ook na de zomer niet veel aan spelen toe.

Het is tijd voor een toekomst elders. Het zal wennen worden, een AZ zonder Haye. Het talent dat altijd talent bleef.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen