De Nijs moet bijbetalen voor plan Missiehuis Hoorn

Het plan voor het Missiehuis en omgeving.© ILLUSTRATIE ARCHITECTENBUREAU RUDY UYTENHAAK

Cees Beemster
Hoorn

Projectontwikkelaar De Nijs uit Warmenhuizen betaalde de gemeente Hoorn al eerder 2,8 miljoen euro voor de aankoop van het Missiehuis. Omdat De Nijs nog een extra stuk grond van 546 vierkante meter van de gemeente gaat aankopen en meer grond gaat bebouwen, verlangt Hoorn een bijbetaling.

De Nijs wil goedkeuring van burgemeester en wethouders voor haar plan om in het Missiehuis 39 appartementen te maken. Ook wil de ontwikkelaar op het terrein naast en achter het Missiehuis vier nieuwe complexen neerzetten met totaal nog eens circa 92 appartementen.

Het huidige plan betekent dat er meer oppervlakte bebouwd wordt dan bekend was toen De Nijs het Missiehuis kocht. Alleen om deze reden al moet De Nijs nu bijbetalen. In dit bedrag, dat de gemeente nog niet wereldkundig maakt, zit ook de aankoopsom verwerkt van een extra strook grond van 546 vierkante meter naast het Westfries Archief. Deze grond is volgens de gemeente nodig ’voor de optimale ontwikkeling van de nieuwbouw’.

Over de exacte opbrengst en kostenverdeling wil het college van Hoorn meer duidelijkheid voordat zij met het plan akkoord gaat. Ook moet eerst bekend zijn welke bomen er overblijven. En het college gaat nog overleggen met het Westfries Archief over de parkeerruimte voor de appartementen. De Nijs wil met deelauto’s in het gebied werken, maar belooft meer parkeerplaatsen te maken als dit later toch nodig is.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen