Hooijmaijers: GS op de hoogte van geheim stuk

Hooijmaijers. Archieffoto

Hooijmaijers. Archieffoto

Ron Amesz
haarlem

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland waren in 2007 volledig op de hoogte van de geheime afspraken over bedrijventerrein Distriport in de gemeente Koggenland. Dat heeft oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers dinsdag laten weten naar aanleiding van de publiciteit over deze kwestie.

Gedeputeerde Jaap Bond zei maandag in Provinciale Staten dat hij in 2007 weliswaar bij de ondertekening van de afspraken aanwezig was, maar dat hij de inhoud niet kende. Volgens hem heeft Hooijmaijers het geheime stuk, de zogenoemde sideletter, op eigen houtje ondertekend zonder GS in te lichten.

Hooijmaijers stelt in een verklaring dat hij nooit een stuk heeft getekend waarbij zijn ambtenaren niet aanwezig waren. Bij de omstreden ondertekening in 2007 waren volgens hem zelfs twee andere gedeputeerden aanwezig. „De inhoud van die stukken zou dan ook genoegzaam bekend moeten zijn bij GS.”

Hooijmaijers trad in 2009 af als gevolg van de affaire met de IJslandse bank Landsbanki. Daarbij verloor Noord-Holland 78 miljoen euro.

De Noord-Hollandse commissaris van de koningin Johan Remkes kondigde maandag een onderzoek aan naar alle projecten waarbij Hooijmaijers tussen 2005 en 2009 betrokken is geweest. Remkes verweet de oud-gedeputeerde een ontoelaatbare bestuursstijl. De commissaris noemde het onderzoek de operatie Schoon Schip.

Hooijmaijers, die ook verdachte is in een onderzoek naar corruptie, liet dinsdag weten dat hij elk onderzoek met vertrouwen tegemoet ziet. Wel hoopt hij met het oog op zijn familie dat er snel een einde komt aan alle publiciteit. Hooijmaijers beschikt niet over de archieven van de provincie en kan zich daarom nauwelijks verdedigen tegen alle beschuldigingen, zo staat in zijn reactie.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.