Deelakkoord

Zwart-Wit

De formatie verloopt nóg voorspoediger dan gedacht. De onderhandelaars Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) presenteerden vandaag onverwacht een financieel akkoord voor volgend jaar en later. Als partijen het nu al eens zijn over de bezuinigingen voor de komende jaren, dan is één ding zeker: dat kabinet van VVD en PvdA komt er snel.

Wat opvalt, is dat Rutte en Samsom een aantal keuzes maken, dat in het voordeel van jongeren uitpakt. Zo wordt de boete, die studenten moeten betalen als ze te lang over hun opleiding doen, geschrapt. Verder gaat de AOW-leeftijd sneller omhoog dan het vorige kabinet van plan was. Ook die maatregel beperkt de financiële lasten voor de jongere generatie.

Een verhoging van de AOW-leeftijd naar 66 (2018) en 67 (2021) is een aanscherping van het Lenteakoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Vóór de verkiezingen durfde Samsom zijn vingers niet te branden aan een fors bezuinigingspakket, maar nu haalt hij de oppositie rechts in. Dat komt hem zeker op harde kritiek van de SP te staan.

Maar de Nederlandse werknemer zwijgt. Verrassend, want het vooruitzicht op pensionering is in korte tijd verschoven van 62,5 jaar naar 67 jaar. In het buitenland gaan massa's vakbondsleden uit protest tegen langer werken de straat op. Maar hier blijft het stil. Doodstil. Alsof er in dit land geen vakbeweging meer bestaat.

Hugo Schneider

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.