Monumentje voor vermoorde oppasoma Nel

Kinderen tekenen bloemen en hartjes op het schoolbord voor de woning van oma Nel. Foto Maurice Amoureus

Kinderen tekenen bloemen en hartjes op het schoolbord voor de woning van oma Nel. Foto Maurice Amoureus

Gerard van Engelen
Alkmaar

De Elegaststraat in Alkmaar zondagmiddag. Hij valt op, de spierwitte politiecontainer voor de ingang van een laagbouwflat. Er omheen staan drie gekleurde busjes. Ook van de politie, weten buurtbewoners.

Twee nachten eerder was er een schreeuwpartij, kabaal en daarna een vreemde stilte die iemand uit het complex reden gaf om de politie te bellen. Nog diezelfde avond kwam een groot forensisch team op de been. Zwaailichten, zwarte schermen, een witte container en afzetlint zeiden genoeg. En ondanks het late tijdstip was al snel bekend wie het slachtoffer was: oma Nel.

Geliefd

De 67-jarige buurvrouw was geliefd in de straat. Ze paste vaak op kinderen. ,,Ze heeft ook op die van mij gepast’’, zegt een buurvrouw. ,,Maar ik wil er verder niet over praten, want dan word ik weer emotioneel.’’ Ze wappert met een hand voor haar gezicht om tranen te bedwingen.

Kort daarvoor hebben kinderen een schoolbord voor de woning neergezet. Een idee van buurman Dirk Buitendijk. ,,Ik moest wat voor d’r doen. Het was een hartstikke lieve vrouw. Dus ik heb dat bord van huis gehaald en daar een tekst op geschreven. Ik vroeg aan de politie of ik het neer mocht zetten. Dat mocht. ’Dan helpen we je gelijk even om de tekst aan te passen", zeiden ze erbij. Want ja, taal is niet mijn sterkste kant.’’

Hartjes

Snel daarna kwamen buurtkinderen de tekst verfraaien met sfeervolle hartjes en bloemetjes. En andere bewoners kwamen met bloemen, een rouwkaart en kaarsjes.

De 47-jarige man die kort na de vondst van tante Nel werd aangehouden is haar zoon, weet Dirk zeker. ,,Een bijzondere jongen. Hij woont hier even verderop in de wijk, maar is toch weer bij zijn moeder ingetrokken. Hij kan heel aardig zijn, maar als hij gedronken heeft wordt het een rotzak. Hij heeft hier laatst nog twee auto’s geramd. Daar staat ’r nog een, met die deuken.’’

De politie wilde ook zondag nog geen mededelingen doen. ,,In het belang van het onderzoek.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.