Werken Karel Appel gestolen uit galerie

Milo Lambers
Amsterdam

Criminelen hebben begin deze week twee dure schilderijen van Karel Appel gestolen uit de Okker Art Gallery in Amsterdam.

Het gaat om de werken Heads en Dans in het groen, bevestigde de politie een bericht in Het Parool.

Het schilderij Heads is op aanwijzing van een getuige in de buurt teruggevonden achter een garagedeur. Het andere werk Dans in het groen is nog spoorloos. Dat schilderij heeft een waarde van 75.000 euro, zei galeriehouder Stephan Okker tegen Het Parool. Het teruggevonden werk heeft volgens de krant een waarde van 65.000 euro.

De dieven sloegen in de nacht van zondag op maandag toe door een raam kapot te slaan. Okker denkt dat ze deel uitmaken van een georganiseerde bende, omdat ze de duurste werken hebben meegenomen. De politie vermoedt dat twee dieven betrokken waren bij de kunstroof.

Het gestolen kunstwerk Dans in het groen, dat Appel schilderde rond 1978, is geregisteerd in een databank van gestolen kunstwerken en daardoor vrijwel onverkoopbaar. Het schilderij is 50 bij 40 centimeter groot. De Okker Art Gallery aan de Vijzelstraat heeft op zijn Facebook-pagina andere kunsthandelaren gevraagd oplettend te zijn.

De galeriehouder is de zoon van voormalig toptennisser Tom Okker, die zich na zijn sportcarrière op de kunsthandel stortte. De Okker Art Gallery verkoopt hedendaagse kunst en werken van Cobra-kunstenaars als Appel, Corneille, Constant en Lucebert.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.