Primeur, de eerste kramsvogel met Rondje Noordkop [video]

Wim Tijsen uit Westerland vertelt mede-krantenwandelaars over de ’nieuwe’ betonglooiing van de eeuwenoude Wierdijk.© Foto Holland Media Combinatie/Ed Dekker

Ed Dekker
Westerland

Nog geen uur op stap en al twintig soorten geregistreerd. Wim Tijsen (59) loopt deze woensdagmorgen op de Wierdijk met een vogelapp in de aanslag.

De specialist boerenlandvogels van Stichting Landschap Noord-Holland combineert op de vierde etappe van Rondje Noordkop het aangename met het nuttige.

Juichen

Voor de Westerlander, een van de 176 NHD-wandelaars, is de Wieringer tocht van bijna dertien kilometer al binnen honderd meter geslaagd. Direct na vertrek juicht hij.

Dit ’tsjak-tsjak-tsjak’ heeft Wim Tijsen in zijn hele vogelleven nooit eerder zo vroeg gehoord. Welkom, de eerste wintergast op Wieringen.

Herfst

Wim: „Een kramsvogel. Uit Noorwegen of Finland. Overwintert hier. De eerste kramsvogels zie je normaal in september. Waar zo’n vroege vogel op duidt? De herfst is al in aantocht.”

Herfst? Trudy Lont-de Haan (73) uit Hippolytushoef passeert de Klievervenne en zet haar zonnehoedje recht. Het hoofddeksel komt goed van pas.

Betonglooiing

Even stoppen bij de opvallende betonglooiing van de Hoelmerdijk, onderdeel van de monumentale Wierdijk. Wim Tijsen vertelt hier langs het Wieringerrandkanaal over de dijkversterking eind negentiende eeuw, toen de overkant – de Wieringermeer – nog water was.

Hebbes! Een gele kwikstaart. „De eerste trekken naar Afrika.” Even later een Turkse tortel.

Wieringerrandmeer

De Hippolytushoeverdijk biedt mooi zicht op Polder Waard-Nieuwland, het jongste Wieringen. Oud-adjudant Theo Seghers (70) uit Anna Paulowna, al twintig jaar met pensioen bij de marine, is blij met dit groene aanblik.

„Je moet er niet aan denken dat het prestigeproject Wieringerrandmeer was doorgegaan. Met 2100 huizen op eilandjes was de identiteit van Wieringen verkwanseld”, zegt hij. Wim Tijsen knikt.

Ook veehouder Bert Huisman (49) en zijn vrouw Monique (46) uit de Wieringermeer genieten op de dijk. Bert heeft ook land op Wieringen. De 130 koeien van het melkveebedrijf kunnen nu even zonder zijn zorg. Loopt Bert al niet genoeg op zijn erf? „Eigenlijk wel. Maar ik wilde mijn land eens van een andere kant bekijken. En het is mooi hier.”

Beroepsogen

Voortstappend met zijn hele gezin kijkt Peter Boon (46) rond met beroepsogen. De Tuitjenhorner werk bij de provincie en leidt het project versterking Wieringer Zeewering.

Een miljoenenklus, de komende aanpak van de dijk bij Den Oever. Over de Wierdijk met een lang lint van wandelende lezers zegt hij: ,,Deze dijk ziet er heel authentiek uit. Ook daar geniet ik van.”

Oostenrijk

En met hem echtgenote Marjoke (44) en Kaitlin (7), Ricky (bijna 10), Lucas (bijna 13) en Steffi (14). ,,Drie vakanties hebben we gewandeld in Oostenrijk. Nu blijven we in Nederland, met ook een rondje glooiend Wieringen.”

Wierschuur

Net als alle andere 175 sportieve NHD’ers luistert Peter op de tussenstop met bewondering naar Martine van Soolingen. Zij en haar man Edwin Bonvie hebben de vervallen Wierschuur omgetoverd tot luxe vergadercentrum en groepsaccommodatie. Met nu ook Bed & Breakfast. ,,Het gaat goed, we hebben het heel druk.”

Video van Johan Eilering:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.