Jong maar goed genoeg

Willem Spierdijk
Istanbul

Het werd bijna een brede maatschappelijke discussie. Hoe jong ’mocht’ een Nederlands clubteam zijn om succes in Europa te halen? Was een elftal met bijna alleen maar groentjes sportieve zelfmoord? AZ toonde gisteravond tegen het gelouterde Basaksehir aan dat er na de uitschakeling van Ajax door Rapid Wien ook een andere waarheid is.

Maar daar heeft John van den Brom naar eigen zeggen nooit aan getwijfeld. De trainer van de Alkmaarders besefte dat hij makkelijk praten had na de overtuigende 1-2 overwinning van zijn piepjonge ploeg in Istanbul. Met het ticket voor de laatste voorronde van de Europa League op zak kon hij de taal van de winnaar spreken.

,,Maar ik twijfel eerlijk gezegd niet zo snel. Ik heb heel veel vertrouwen in m’n spelers. En dat hebben ze vorige week en ook nu weer volledig waargemaakt. Iedereen lult tegenwoordig maar over een gebrek aan ervaring, maar het gaat om volwassenheid in houding en gedrag. In het nemen van verantwoordelijkheid. Dat heeft niets met leeftijd te maken.’’

Van den Brom was in het benauwde Fatih Terim Stadion ’benieuwd’ hoe zijn spelers overeind zouden blijven in de beginfase, waarin de thuisploeg zo snel mogelijk zou proberen de 2-0 achterstand uit Alkmaar weg te poetsen. Maar enkele spelhervattingen daargelaten hoefde hij zich nauwelijks druk te maken, een stormloop bleef uit.

Van den Brom constateerde tot zijn genoegen dat het middenveld werd gedomineerd door twee spelers die vorig seizoen nog niet tot de basis behoorde. Joris van Overeem (21) was uitgeleend aan FC Dordrecht en Thom Haye (20) was zeker niet de eerste naam die afgelopen jaar op het opstellingenbord verscheen.

In de voorbereiding leek het erop dat de twee exponenten uit de jeugdopleiding zouden strijden om de ene opengevallen plek die Nemanja Gudelj had achtergelaten. Tegen Basaksehir (thuis en uit) liet het duo zien complementair te zijn en uitstekend samen in een elftal te passen. Het kost de grillige Muamer Tankovic vooralsnog zijn plaats.

Bevreesd voor uitschakeling hoefde AZ nooit te zijn. Zeker niet toen Markus Henriksen na twintig minuten adequaat reageerde op een afgeslagen hoekschop. Met de 0-1 had Van den Brom het zo gewenste doelpunt dat een morele dreun voor Basaksehir betekende. De nummer vier van Turkije moest vervolgens vier keer scoren om door te komen.

Ze kwamen niet eens in de buurt. Op slag van rust pegelde spelbepaler Doka de bal weliswaar knap achter Sergio Rochet, maar tot veel meer dreigends was Basaksehir niet in staat.

De ultieme bekroning voor een prima wedstrijd kwam voor AZ een kwartier voor tijd. Door een sliding van invaller Robert Mühren belandde de bal bij Haye, die meteen Dabney Dos Santos (deze week negentien geworden) aanspeelde. Door zijn snelle voorzet kon Van Overeem voor de winnende treffer zorgen.

De 1-2 was voor Van den Brom aanleiding om Dos Santos naar de kant te halen en Achille Vaarnold zijn debuut te gunnen. Gezien de hitte wilde hij zijn aanvaller nog een beetje sparen. Want al over twee dagen wacht Ajax. Inderdaad, ook een jong team.

Basaksehir: Ufuk; Uçar (46. Aikilic), Ayhan, Cansev, Öztorun; Belözoglu (64. Tekdemir), Badji; Visca, Cikalleshi, Mossoró (74. Batdal), Doka.

AZ: Rochet; Johansson, Gouweleeuw, Van der Linden, Haps; Van Overeem, Ortiz, Henriksen, Haye; Dos Santos (78. Vaarnold), Janssen (68. Mühren).

Basaksehir – AZ 1-2.

21. Henriksen 0-1, 45. Doka 1-1, 75. Van Overeem 1-2.

Scheidsrechter: Gómez (Spa).

Gele kaarten: Cansev (Basaksehir), Johansson (AZ).

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen