‘Staatssecretaris Teeven vertelt broodje aap verhaal'

DEN HELDER

Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten bij de Doggershoek in Den Helder en vijf andere justitiële inrichtingen die moeten sluiten. De ondernemingsraad verzet zich daartegen. ,,Er mogen absoluut geen gedwongen ontslagen vallen'', zegt or-voorzitter John Praamsma.

Dat er mogelijk gedwongen ontslagen vallen heeft Hans Butselaar, sectordirecteur Justitiële Jeugdinrichtingen, het personeel van de zes inrichtingen per brief meegedeeld.

De Doggershoek wordt hard getroffen. Ook al omdat de jeugdgevangenis de komende jaren waarschijnlijk niet weer open gaat. Ook niet als er door strenger beleid van het nieuwe kabinet meer jonge criminelen naar een jeugdgevangenis worden gestuurd.

Staatssecretaris Fred Teeven, die het vonnis over de inrichtingen heeft uitgesproken, heeft in de Tweede Kamer verklaard dat vierhonderd van de dik elfhonderd medewerkers al een andere baan hebben. Praamsa stelt dat Teeven een verkeerde voorstelling van zaken geeft. ,,Volstrekte onzin. Er is geen enkele persoon die een nieuwe baan heeft.''

Ook het verhaal dat de Doggershoek mogelijk weer open gaat als het aanbod van jonge criminelen stijgt, is volgens de voorzitter van de ondernemingsraad een fabel. ,,In een aantal inrichtingen worden groepen gesloten. Die plekken worden als reservecapaciteit aangehouden. Het gaat om driehonderd plekken, bijna drie hele inrichtingen. Dat de Doggershoek weer open kan als er voldoende capaciteit is, is volgens mij een broodje aap-verhaal. Als er aanbod is, moet eerst die reservecapaciteit gebruikt worden.''

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.