Ruimte voor doorvaarbaarheid in nieuwe wijk Grootebroek

Tanja Koopen
Grootebroek

In het nieuwe, nu al bejubelde plan Waterweide in Grootebroek komt flink veel ruimte voor de doorvaarbaarheid.

In het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan voor de nieuw te bouwen wijk wordt vastgelegd dat één meter uit de oever ruimte moet worden gehouden. Een amendement van die strekking van de kant van de OP is door de hele raad én door het college omarmd.

Met de bepaling voorkomt de gemeente dat, zoals eerder in plan Rozeboom wel hier en daar gebeurde, schuurtjes of schuttingen tot op de rand van het water worden geplaatst. Hierdoor ontstaat een soort tunneleffect voor de boten die langs varen.

Hoewel de suggestie kwam van OP-voorman Piet Zwaan was ook wethouder Bart Nootebos direct voor. ,,We vonden het een goede toevoeging. We zien in plan Oosterweed dat dit fraai uitpakt. Je ziet een duidelijk verschil met eerdere wijken.’’ Door op voorhand in de bepalingen vast te leggen dat de oevers vrij moeten blijven worden discussies tijdens de uitvoering van het plan voorkomen.

Overigens drong Zwaan er ook op aan dat de hand wordt gehouden aan de regels tijdens de uitvoering van het plan. Volgens hem is daar in Oosterweed niet altijd aan voldaan en is het achteraf lastig terug te dringen.

Plan Waterweide moet het paradepaardje worden van Stede Broec. De wijk komt langs de Raadhuislaan, aan de entree van Stede Broec. De wijk wordt een soort eilandenrijk, met veel ’achterkanten’ van erven, die dus veelal aan sloten komen te liggen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen