Is er iets mooiers dan dijklopen? (18 km)

Is er in het lage Holland iets mooiers dan wandelen over de dijk? Met oneindig uitzicht. Links, rechts, voor, achter. Waar je alles al van ver ziet aankomen. De landschappen, de luchten erboven. Vandaar de keus voor de dijk van de Wijde Wormer, een droogmakerij uit 1626. De polder heette voor die tijd de Wormer en was een zoetwatermeer waar vissers hun brood verdienden.

We starten de wandeling aan de oostkant van de Wijde Wormer, in het dorpje Neck. Neck bestond al in de twaalfde eeuw en is ooit aanzienlijk groter geweest dan het nu is. We lopen in zuidoostelijke richting (Munnikdijkweg), onder de A7 door, pikken het fietspad op en houden de ringvaart aan de linkerkant. Bovenop de dijk gekomen hebben we goed uitzicht op de Wijde Wormer en de verre omgeving. Hier zie je in het westen de grote flats langs de Coentunnelweg, de containerkranen in de Amsterdamse haven, de tv-toren van Wormer. De nieuwbouwwijk links is Wijdevenne, Purmerend. Eveneens links loopt de Hoornse lijn, de spoorverbinding van Zaandam naar Enkhuizen.

Nadat we rechts de Oosterdwarsweg zijn gepasseerd steken we de ringvaart over en volgen het fietspad rechts van het water (Achterdichting Wijk C is de naam van dit pad). We weerstaan de uitdaging om de grasdijk rechts van de ringvaart te volgen. De dijk van het waterschap is verpacht aan boeren. Als de contracten ouder zijn dan vijftien jaar, hoeven de boeren wandelaars geen toestemming voor overpad te geven. Wel bestaat het plan om over de hele ringdijk een wandelpad aan te leggen, maar zover is het nog niet.

Het fietspad dat we volgen is de moeite waard. Het ruige rietland links behoort tot het Oostzanerveld, een veenweidebied waarvan we er verderop nog een paar tegenkomen.

Na anderhalve kilometer steken we weer de ringvaart over en lopen naar beneden de Westerdwarsweg op. Bij de kruising met de Zuiderweg slaan we linksaf. Nu krijgen we een goede indruk van de bebouwing van de polder. Grote stolpboerderijen wisselen elkaar af. De kaarsrechte wegen zijn omzoomd door bomen. Als we de toegang tot het terrein van de Zaanse Golfclub zijn gepasseerd - vroeger was hier een openluchtzwembad - buigen we langzaam naar rechts en gaan de A7 weer onderdoor. We vervolgen de Zuiderweg tot aan de stoplichten bij de kruising met de Leeghwaterweg.

Na de weg te zijn overgestoken slaan we linksaf en direct weer rechtsaf. De ringvaart houden we aan onze rechterhand. Links zien we de Kalverpolder en wat verderop zien we de molens van de Zaanse Schans. We passeren De Hercules, een Amerikaanse windmolen.

Aan het einde van dit fietspad blijven we de ringvaart volgen tot we bij een ophaalbrug komen. Hier slaan we linksaf en volgen de bordjes naar boerderij Watervliet, een biologisch bedrijf waar je ook kunt overnachten (bed and breakfast, 075-6212241). De lage polder links is de Engewormer. Na Watervliet volgen we de grasdijk met aan de rechterhand het water van de ringvaart. Links hebben we uitzicht op het Wormer- en Jisperveld, een groot veenweidegebied. De grasdijk is 3,5 kilometer lang. Nadat we een woonboot zijn gepasseerd komen we op het Jisperdijkje. Bij een hoge witte brug over de ringvaart hebben we de keus. We kunnen rechtdoor de weg blijven volgen tot we in Neck uitkomen. Of, en dat heeft onze voorkeur, we gaan de brug over en ’dalen af’ naar de

Oosterdwarsweg.

Na een kilometer komen we op de kruising met de Noorderweg. We slaan linksaf en stevenen via de lommerrijke weg aan op de kern Neck. We zijn terug op ons vertrekpunt.

JOS LAP

Lengte: circa 18 kilometer, stevige tippel. Wandelschoenen.

Horeca: Café-restaurant ’t Heerenhuis, Zuiderweg 74 in Wijdewormer, 075-6162102. Restaurant pizzeria La Storia, Neck 20 in Neck, 0299-436464.

Bereikbaarheid: Neck is bereikbaar per bus vanaf het Tramplein in Purmerend en NS-station Wormerveer, Arriva lijn 88.Aanhaken in het Kalf, Zaandam, kan per bus vanaf het NS-station Zaandam, Connexxion lijn 62.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.