Lokaal lijden

Gerard van Engelen

Hij is nu anderhalf jaar in de lucht. De lokale omroep van Alkmaar (die vanaf 2015 ook Schermer en Graft-De Rijp moet gaan bedienen). Wie Alkmaar Centraal op de radio aanzet hoort, tussen chauvinistische station calls (’Hier! staat! Alkmaar! centraal!’), vooral non-stop muziek.

En wie ’m op tv bekijkt ziet al maandenlang een dienstmededeling dat gewerkt wordt aan een nieuwe presentatie. Kortom: er wordt weinig lokaals omgeroepen op de lokale omroep. Alleen op de website is dynamiek.

Gek genoeg is Alkmaar Centraal daarentegen wel bijna wekelijks actief in het gemeentehuis, om de raads- en commissievergaderingen (betaald) live te verslaan. Met een camera of vier staan ze in de raadszaal. Maar dat wordt alleen uitgezonden via de gemeentewebsite.

Conclusie: het in de lucht houden van een lokale omroep is zelfkastijding. Je krijgt wel subsidie (circa 50 mille per jaar), maar daar kun je geen journalistieke nieuwsredactie van optuigen.

Samenwerken met regionale omroepen of kranten kan stuklopen op strenge mediawetgeving. Dus blijft de lokale omroep hangen in de drie P’s: popmuziek, politienieuws en persberichten. Da’s triest.

Wat?.. Wacht even… Breaking News!

Er is weer actie op het tv-kanaal van Alkmaar Centraal. Snel kijken allemaal!

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.