Van Essen bezorgt Telstar punt

Monne Reitsma
Velsen-Zuid

Een fraaie nieuwe grasmat, een zeer goed gevuld stadion en prima voetbalweer. Alle ingrediënten voor een leuke voetbalavond waren er maandag in Velsen-Zuid. Lang zag het er echter naar uit dat Telstar de seizoensouverture tegen RKC Waalwijk zou verliezen. Twee minuten voor tijd zorgde invaller Kevin van Essen toch nog voor een glimlach in Velsen-Zuid door de 1-1 binnen te schieten.

De opstelling van Telstar kende één grote verrassing. Waar routinier Cor Varkevisser als keeper werd verwacht, blijkt Wesley Zonneveld dit seizoen de voorkeur te krijgen. De 23-jarige Zonneveld had tot gisteren 23 duels, waarvan zeventien afgelopen seizoen, in het betaalde voetbal op zijn naam staan. De tien jaar oudere Varkevisser kan terugkijken op 255 wedstrijden, maar zat gisteren op de bank. Eind vorige week nam de technische staf van Telstar de beslissing om het seizoen te starten met Zonneveld als eerste keeper. ,,Ze ontlopen elkaar weinig, maar we kiezen nu voor Zonneveld”, aldus trainer Vonk.

Domper

De eerste keer dat Zonneveld oog in oog met een RKC’er kwam te staan, moest hij meteen capituleren. Arsenio Valpoort zorgde in de 38e minuut voor een domper in Velsen-Zuid. Hij schoof de bal tussen de benen van Zonneveld door.

,,Dat mag gewoon niet. Ze krijgen één kans en scoren meteen. Dat moet er uit", meldde Vonk na afloop. De trainer was absoluut ontevreden over het spel van zijn ploeg in de eerste helft. ,,We waren grote delen van de wedstrijd de mindere partij. RKC was zeker zestig minuten de baas op het veld en dat mag niet in thuiswedstrijden."

Gefloten

Twintig minuten voor tijd, op een moment dat Telstar eindelijk de bovenliggende partij werd, leek RKC het duel te beslissen. Maar de treffer werd geannuleerd omdat scheidsrechter Berben al had gefloten na een overtreding. Telstar leefde nog. RKC, met voormalig Telstar-speler Jonathan Kindermans en oud ADO’20-er Daan Rienstra in de basis, leek toch met de punten aan de haal te gaan.

Een waar slotoffensief van Telstar leverde uiteindelijk een beloning op. Puur op kracht wist Van Essen die ondanks een onderzoek naar mogelijk dopinggebruik gewoon speelgerechtigd is, een persoonlijk duel te winnen. Met een strak schot passeerde hij RKC-keeper Vos.

Buitenspel

Het publiek veerde daarna opnieuw op nadat Tarik Tissoudali leek te scoren, maar hij stond buitenspel en dus ging het feest niet door. Rafael Uiterloo gaf daarna te veel commentaar waardoor hij met een tweede gele, dus rode, kaart werd weggestuurd. De thuisploeg speelde daardoor de extra tijd van vier minuten met een man minder. RKC kreeg nog een grote kans, maar verprutste deze. Vonk: ,,Uiteindelijk ben je dan nog tevreden met het punt. Maar het moet over de hele wedstrijd gezien wel beter"

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen