'West Fries Dwars' voert loper naar Duitse grens

Ochtendgloren boven Smuigelpolder bij Waarland (links) en Heerhugowaard-De Noord. Foto HDC Media/Richard Zut

Ron Amesz

'West Fries Dwars' is de naam van een nieuwe wandelroute door Noord-Holland. De route voert van Bergen aan Zee naar Enkhuizen en wordt vanaf Stavoren doorgetrokken naar de Duitse grens.

'West Fries Dwars' wordt de veertiende LAW in Nederland. Deze lange-afstandswandelingen zijn onder de hoede van Wandelnet te Amersfoort. Deze stichting heette eerst Wandelplatform-LAW. De afstand in onze provincie wordt 88 kilometer. De totale lengte van de route van Bergen aan Zee tot de vesting Bourtange in Westerwolde (zuidoosten van Groningen) is 289 kilometer.

De provincie Noord-Holland steekt 129.000 euro in het wandelpad. Deze week hebben Gedeputeerde Staten besloten dit bedrag beschikbaar te stellen. Stichting Wandelnet gaat in 2012 alle benodigde vergunningen aanvragen. Deels loopt de route over particulier terrein. Het Noord-Hollandse deel kan in 2013 worden opengesteld, verwacht Henk van Geerenstein van Wandelnet. In 2014 of 2015 volgt het deel door Friesland, Drenthe en Groningen.

De nieuwe LAW volgt een geheel nieuw tracé, verzekert Van Geerenstein. ,,Hier en daar worden bestaande routes doorkruist, zoals het Noord-Holland Pad. Dit versterkt het totale netwerk van wandelroutes.''

De route van Bergen aan Zee tot Enkhuizen voert langs Aagtdorp, Burgerbrug, Dirkshorn, Waarland, Oudkarspel, 't Veld, Nieuwe Niedorp, Aartswoud, Wieringermeer, Opperdoes, Medemblik, Onderdijk en Andijk.

Via de boot vanaf Enkhuizen wordt Stavoren bereikt. Het traject vervolgt via Hindeloopen en Workum naar Sneek. De afstanden in Friesland, Drenthe en Groningen worden respectievelijk 110, 46 en 45 kilometer.

'West Fries Dwars' wordt de meest noordelijke LAW van de Stichting Wandelnet van west naar oost door Nederland. Deze route staat al lang op het verlanglijstje van de stichting. Wandelvereniging Te Voet gaf de aanzet. Vanaf 2003 heeft Martien Veth uit Nieuwe Niedorp van Te Voet zich er sterk voor gemaakt.

Bij de uitvoering en het onderhoud van 'West Fries Dwars' krijgt Wandelnet hulp van vrijwilligers. Landelijk steunt de stichting op 500 vrijwilligers.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.