Nederlander kiest voor solidariteit in zorg

Van onze verslaggever
Amsterdam

Driekwart van de Nederlanders vindt dat geld nooit een beperking mag zijn om ziektes te behandelen. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek van Peil.nl die tijdens het debat ’Politieke keuzes in de zorg’ in theater Carré werden gepresenteerd.

Slechts 8 procent vindt dat het zorgbudget begrensd moet worden. Volgens actiecomité ’Het Roer Moet Om’, toont het onderzoek aan dat het aan de politiek is om het voortouw te nemen in het maken van die keuzes.

Van de ondervraagden vindt 68 procent het verantwoord om 1000 mensen voor niets te onderzoeken om één zieke te vinden. ,,Het is heel voorstelbaar dat mensen die keuzes niet zelf kunnen maken”, aldus Bart Meijman, huisarts en een van de initiatiefnemers van het debat. ,,Maak maar eens zo’n keuze, als het een dierbare van je betreft. Daarom moet de politiek niet wachten op de burger, maar zelf naar voren stappen.’’

De onderzoeksresultaten werden gepresenteerd door Marcel Levi, internist en Elsevier’s Nederlander van het Jaar. ,,De cijfers spreken duidelijke taal”, aldus Levi. ,,De Nederlandse bevolking kiest nog altijd in meerderheid voor solidariteit in de zorg.”

Dat blijkt ook uit het feit dat 67 procent van de Nederlanders vindt dat een ongezonde leefstijl geen reden is om iemand uit te sluiten van een behandeling. Wel vindt 63 procent dat de prijzen voor tabaksproducten drastisch moeten worden verhoogd. Op de vraag of mensen vertrouwen hebben in hun zorgverleners antwoordt 63 procent bevestigend. Bij 32 procent is dit vertrouwen ver te zoeken.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.