'Kistknal'

Harry de Jong

Heeft u hem ook zien staan? Op de voorpagina. Kees Kist, met in zijn hand z'n oude voetbalsloffen en gehuld in een heuse bontjas. Poserend in het Stedelijk Museum in Alkmaar, dat een expositie heeft gewijd aan de historie van de profclub in de stad.

Waarom een bontjas, vroeg u zich af? Kees is uit de tijd dat de gebroeders Molenaar AZ (met toen nog '67 erachter) naar de Nederlandse top stuwden. En daar de nodige centen voor uitgaven. De bontjassenclub werd AZ dan ook genoemd.

Kees Kist zat daar niet mee. Hij liet z'n benen spreken en tekende met de ene na de andere kanonskogel voor weer een doelpunt. Om zo als eerste Nederlander de Gouden Schoen, het kleinood voor de Europees topscorer, te winnen.

Die harde knal, dat was de specialiteit van Kees. Als jong jochie op de tribune zag ik hem er in die jaren vaak mee scoren.

Maar Kees miste ook wel eens. Bijvoorbeeld toen hij ter afsluiting van een warming-up nog even een paar pegels gaf op het doel, waar ik recht achter zat. De bal vloog over.

Ik had niks door, want ik zat met een vriendje links van me te kletsen. M'n maatje rechts van me lette gelukkig wel op. Hij stompte de bal weg, net voordat die ik die vol in mijn bebrilde gezicht zou krijgen.

De 'Kistknal' kwam aan: vriendje had de rest van de week flink last van z'n hand.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.