’Avondvierdaagse Den Helder moet weer sportief zijn’

Hoe lief de cadeaus ook zijn bedoeld, dit soort beelden zien de scholen en de organisatie liever niet meer terug bij de Avondvierdaagse. © Foto George Stoekenbroek

Bo-Anne van Egmond
Den Helder

Kinderen met kilo’s snoep om hun nek. Behangen met cadeaus. En zo lopen ze kilometers door de stad tijdens de Avondvierdaagse. Als het aan de scholen en de organisatie van de wandeltocht ligt, verandert dat beeld van de Avondvierdaagse. ,,Het is ons een doorn in het oog’’, aldus directeur Arthur Nowack van De Windwijzer namens de scholen.

De Avondvierdaagse moet weer een echt sportief evenement worden, vinden de scholen en organisatie. ,,Het is ooit bedoeld als sportief evenement, waarbij kinderen gezellig met elkaar wandelen. Nu krijgt het een gekke lading: alsof de kinderen alleen maar voor die snoepjes of cadeaus lopen. Het is vervelend geworden’’, vindt Nowack. ,,Zeker tijdens de intocht zijn kinderen alleen maar bezig met mama of papa langs de kant, die dan het snoep uitdeelt. Bovendien, omdat ze zoveel bij zich dragen gaan ze minder goed lopen.’’

Kleinigheidje

In een brief aan ouders (onder aan dit bericht te lezen) roepen de organisaties op om de mentaliteit te veranderen. ,,En dan kunnen ze tijdens de intocht best een leuk kleinigheidje krijgen.’’

Secretaris Bertus Klos van de Avondvierdaagse Den Helder weet dat de kinderen vroeger allemaal een bloemetje kregen. ,,En eigenlijk kregen ze niets, want die bloemen eindigden op tafel bij moeders. Een aantal ouders is begonnen met een klein zakje snoep uit te delen. Met één zakje is niks mis, maar tegenwoordig krijgen kinderen werkelijk waar tot Sint Maarten genoeg. Ik heb zelfs een kind zien lopen met een complete racebaan in z’n armen.’’

Hij vindt dit niet alleen wat overdreven, maar noemt het bovendien ongezond voor kinderen: ,,Den Helder is een stad waar veel jongeren overgewicht hebben, het is dan niet handig om veel snoep uit te delen. Ze kunnen het daarnaast niet aan met die kleine lichaampjes om tijdens de intocht tweeënhalve kilometer te lopen met kilo’s snoep. Die touwtjes snijden in de nek en het is ook niet goed voor die heupjes. Het is een vernietiging van het lichaam.’’

De Helderse Avondvierdaagse is op 13, 14, 15 en 16 juni.

De brief aan de ouders

Avondvierdaagse; terug naar hoe het was….

Tegen onze zin is de avondvierdaagse een festijn geworden dat steeds meer draait om prestatie en beloning. Tegenwoordig vertrekken de meeste lopers al van huis met een tas vol proviand en krijgen ze vanaf maandag langs de zijlijn regelmatig wat toegestopt. Op donderdag worden de lopers beladen met zakken snoep, hoeden, visnetten e.d. Het kost onze jonge lopers vaak moeite om met al hun bagage normaal de eindstreep te halen.

De wandelende kinderen kunnen hier weinig aan doen. Zij groeien hiermee op en ervaren dit als normaal. Wij vinden dit echter niet meer normaal en verwachten dan ook een verandering in mentaliteit bij de (groot-)ouders en andere omstanders.

Kinderen willen wij vanaf nu alleen nog maar belonen op de laatste dag van de avondvierdaagse met een kleine attentie vanaf het startpunt van de intocht, dus langs de route van de dijk tot aan de Draaikolk.

Naast de manier van belonen zit ons nog iets dwars en dat is de houding van een aantal volwassenen. Wij vinden dat de ouders die meelopen ten dienste moeten staan van de kinderen en er niet zijn om onderling te babbelen, te telefoneren of zelfs te roken.

Wij vinden namelijk dat kinderen zich respectvol moeten gedragen en wij verwachten dit dan ook van de ouders. Dit houdt in dat wij elkaar aanspreken op ontoelaatbaar gedrag, zoals discriminerende opmerkingen vanaf de zijlijn, commentaar op een andere school of ander ongewenst gedrag.

Beste inwoners van Den Helder, de schoolteams en organisatie van de avondvierdaagse steken hun spaarzame tijd in een goede voorbereiding en een goed verloop van deze happening. Wij willen dit alleen maar blijven doen als bovenstaande zaken naar volle tevredenheid verlopen.

Geef de kinderen en ons alsjeblieft weer de avondvierdaagse terug die we hadden: een sportief, vreedzaam evenement waarbij we het gezonde en sportieve gedrag van de lopers tijdens de intocht belonen met een klein snoepje, speeltje of bloemetje. Wij kunnen met zijn allen het verschil maken!

De Helderse scholen en het bestuur van de avondvierdaagse.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.