Vakantiedagen niet onbeperkt opsparen

© HSPublicity

Vakantiedagen mogen niet onbeperkt worden opgespaard. Ook niet als een werknemer door ziekte zijn vakantiedagen niet heeft kunnen opnemen.

Dit zei advocaat-generaal Verica Trstenjak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg, naar aanleiding van een Duitse rechtszaak. In dit land wordt een termijn gehanteerd van 18 maanden, waarin vakantiedagen opgespaard mogen worden. Een redelijke termijn, aldus Trstenjak.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) scherpte dit voorjaar de regeling omtrent vakantiedagen nog aan. Vanaf 2012 moeten werknemers de twintig verlofdagen waarop ze per dienstjaar minimaal recht hebben, binnen 18 maanden opnemen. Dit geldt echter niet voor mensen die niet in staat zijn geweest hun vakantiedagen op te nemen, bijvoorbeeld door ziekte. Volgens een woordvoerder van Kamp betekent dit niet dat zieke werknemers onbeperkt vakantiedagen kunnen opsparen. De loondoorbetalingsplicht van twee jaar voor werkgevers bij zieke werknemers, zorgt al voor een ‘natuurlijke grens’ aan het opbouwen van vakantiedagen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.